فایل رایگان مقاله مدلسازي نحوه تأثير اعتياد بر رفاه اجتماعي جامعه با تأکيد بر سلامت: مطالعه موردي ايران
لینک مرتبط » فایل رایگان مقاله مدلسازي نحوه تأثير اعتياد بر رفاه اجتماعي جامعه با تأکيد بر سلامت: مطالعه موردي ايران
فایل رایگان مقاله مرگانديشي در صحيفه کامله سجاديه | WORD
پارهای از مکاتب فلسفی در روزگار ما، فلسفه خود را بر محور مرگ بنا کردهاند؛ اما مقصودشان بههیچوجه این نبوده که آدمی را متوجه عوالم دیگری کنند. بیتردید یکی از تعلیمات مهم ادیان، توجه دادن انسانها به مرگ است. یکی از عرصهها در فرهنگ شیعی که فراوان به این مهم پرداخته، مضامین ادعیه است. این مقاله برآن است تا این مقوله را در صحیفه کامله سجادیه بررسی کند. این کتاب نگاهی مثبت به مرگ داشته، آن را امری مطلوب معرفی مینماید.
فایل رایگان مقاله معنا و عقلانيت «ايمان به غيب» با توجه به آراي صدرالمتألهين و امام خميني | WORD
ور فراحسی و رسوخ به مرتبه قلب (برترین مرتبه مثالی نفس انسان) است. وجود خدا و صفات او، وحی و معارف وحیانی دین، معاد و احوال آن مهمترین مصادیق امور غیبیاند که بندگان پرهیزگار خدا، این حقایق را بهنحو وجدانی میشناسند و به آنها تعلق قلبی دارند و در عمل نیز به این حقایق پایبند هستند. این نوشتار معنا و امکان تحصیل ایمان به غیب را براساس دیدگاه صدرالمتألهین و امام خمینی+ و متناظر با دو جنبه وجود انسان (نظر و عمل) تبیین میکند.
فایل رایگان مقاله حکمت گونهگوني روزيها از ديدگاه قرآن | WORD
در میزان بهرهمندی از روزی میان آنها وجود دارد. ناشناختهماندنِ فلسفه وجودی این امر، شبهههایی را ایجاد کرده و باعث لرزش پایههای ایمان به عدل الهی در این گروه شده است. ازآنجاکه پرداختن به این مسئله بدون بررسی پیوند این تفاوتها با عدالت الهی نافرجام خواهد ماند، در این نوشتار افزون بر بیان مفهوم رزق و ارائه تفسیر صحیح از وعده تکفل روزیها، فلسفه گونهگونی روزیها و سازگاری این مقوله با عدالت الهی بررسی شده میشود.
فایل رایگان مقاله مقايسه وحدتانگاري صدرالدين شيرازي و اسپينوزا | WORD
ادشده مفاهیم مشترکی از قبیل وجوب ذاتی، موجود قائم به ذات، عینیت صفات با ذات، بیهمتایی، عالیترین مرتبه بساطت، ثبات و تغییرناپذیری، سرمدیت و نامتناهی را بهکار بستهاند. صدرا این ویژگیها را به حقیقت وجود و اسپینوزا آنها را به جوهر نسبت میدهد. هر دو نیز تصریح و تأکید دارند که این موجود خداست. البته تفاوتهایی نیز در مبانی آنها وجود دارد؛ ولی شباهتها غالب است. بر این اساس، نمیتوان اسپینوزا را «پانتهایست» خواند.
فایل رایگان مقاله پژوهشي در تقريرات ابنسينا از برهان صديقين و تأثيرگذاري آن بر ساير تقريرات | WORD
های ارائهشده در مکاتب متأخر درباره روش یکی از تقریرات بوعلی اشکالی مطرح شده است؛ اما پس از تحلیل براهین به مقدمات و بررسی تقریرات شیخ، از لحاظ منطقی (صورت برهان) و فلسفی (ماده برهان) و با توجه به «جنبه برهانی» و «جنبه صدیقین» هر تقریر، «صدیقین بودن» برهانآوری وی ثابت میشود. در این پژوهش تقریرات مختلف ابنسینا از برهان صدیقین از جنبههای «برهانی» و «صدیقین» ارزشیابی گشته و نقدهایی که به آن تقریرات شده، بررسی میشود.
فایل رایگان مقاله بررسي معناشناختي ايمان در تفسير مواهبالرحمن | WORD
جوارح، و حقیقت ایمان را متشکل از همه این عناصر میدانسته، همچنین عمل را جزء حقیقت ایمان میداند. اما این نظر را نباید با نظر برخی متکلمان معتزلی و خوارج که عمل را داخل در ایمان میدانند یکی دانست؛ زیرا، ایشان افزون بر این، ایمان را امری تشکیکی و ذومراتب میدانند. در این معنا ایمان صرفاً جنبه اجتماعی و حقوقی داشته، اطلاق ایمان بر تمام این مراتب بهطور حقیقی نیست؛ بلکه تنها مرتبه عمل به شریعت الهی، ایمان حقیقی است.
فایل رایگان مقاله بازخواني تقابل قرآن با تئوري تکامل انواع | WORD
راساس نظریه مقبول نزد زیستشناسان کنونی، پیدایش آدمی وابسته به حیوانات پستترِ پیش از وی بوده است، نه آنکه پیدایشی جداگانه داشته باشد. برای حلّ این چالش ظاهری، گروهی با رویکرد علمگرایانه، ظواهر قرآن را تأویل کرده و منکر دلالت آن بر آفرینش استقلالی انسان شدهاند. مقاله حاضر نشان میدهد آیات قرآن در باب آفرینش مستقل انسان، ظهور تام دارند و ازدیگرسو، شمول نظریه تکامل انواع بر آدمی نیز گزارهای جزمی و گریزناپذیر نیست.
فایل رایگان مقاله علم تفصيلي پيشين خداوند به آفريدگان در حکمت متعاليه | WORD
و عرفانی، علم تفصیلی خداوند به اشیا پیش از آفرینش آنهاست. در این مقاله، ضمن اشاره به تعریف علم و بررسی اجمالی دیدگاههای مختلف درباره علم تفصیلی پیشین خداوند به آفریدگان، دیدگاه صدرالمتألهین که نوعی کثرت و ترکیب پیشین در ذات خداوند را میپذیرد، تحلیل میشود. وی این نظریه را از محیالدین عربی گرفته است و اعتقاد دارد این نوع کثرت و ترکیب، غیر از کثرتها و ترکیبهای جهان امکان است و ضرری به وحدت و صرافت ذات الهی نمیزند.
فایل رایگان مقاله علم به خدا در انديشه مولوي و کييرکگور | WORD
به این امر اهتمام ورزیدهاند، مولوی و کییرکگور میباشند که بهنوعی در اضلاع معرفتیشان درباره خدا مشابهتهایی یافت میشود. در این مقاله، چیستی علم به خدا از منظر این دو بررسی و تطبیق میشود.ازجمله نتایج پژوهش آن است که مولوی و کییرکگور اگرچه بر نفی رویکرد تفکر آفاقی (عقل جزئی) در معرفت خدا اتفاقنظر دارند، در مؤلفههای مفهومی خداوند، امکان علم به او و نیز ماهیت ادله در نفی رویکرد آفاقی، تفاوتهای اساسی دارند.
فایل رایگان مقاله ناکامي در کشف راز خاتميّت | WORD
ودانگی اسلام، اذهان و افکار بسیاری را بهویژه در دوران معاصر به خود معطوف داشته است. علت توجه به این موضوع آن است که در مواجهه با پدیدههایی چون تجدّد، نوگرایی و ...، بهواقع یا بهظاهر به چالش کشیده میشود.عبدالکریم سروش ازجمله کسانی است که با دغدغههایی از همین دست، در آثار گوناگونی دراینباره نظریهپردازی کرده است. با بررسی این آثار به سه تفسیر متفاوت دست مییابیم که مقاله حاضر به بازخوانی و نقد آنها میپردازد.
فایل رایگان مقاله تأملي بر تعاريف قدرت نزد حکيمان و متکلمان اسلامي | WORD
ن مسلمان، تعاریف مختلفی برای قدرت ارائه کردهاند. مشهور آن است که متکلمان قدرت را به «صحه الفعل و الترک» و حکما آن را به «کون الفاعل بحیث إن شاء فعل و إن لم یشأ لم یفعل» تعریف کردهاند.به نظر میرسد باید قدرت را امری وجودی و دارای مراتب تشکیکی بدانیم که مراتب مافوق، کمالات مراتب مادون را داشته باشند؛ در این صورت، تعریف حکما شامل تمامی مراتب وجودی (حق تعالی و غیر او) و تعریف متکلمان فقط شامل مراتب مادون خداوند میگردد.
فایل رایگان مقاله بررسي و تحليل ضمانتهاي اجرايي منفي در تورات، انجيل و قرآن کريم | WORD
همه بینادیانی، بهرهگیری از روشهای دقیق علمی به ابزاری اجتنابناپذیر برای شاخهای از این مطالعات بهنام «دینشناسی تطبیقی» تبدیل شده است. در این مقاله که به روش تلفیقی تحلیل محتوای کمی و کیفی انجام شده و بخشی از یک گزارش تحقیقی گسترده است، ابتدا مفهوم ضمانتهای اجرایی منفی یا مجازاتها تبیین میشود و سپس مسئله اصلی تحقیق (شناخت مشابهتها و تفاوتهای ضمانتهای مذکور در تورات، انجیل و قرآن کریم) تبیین میگردد.
فایل رایگان مقاله تحليل و بررسي قاعده «الحق ماهيته إنيته» | WORD
نداشتن خدای متعال است. این مسئله بر مبانی عمیق عقلی استوار است و آثار دینی و اعتقادی فراوان و تأثیر ژرفی بر فهم بهتر برخی از آیات و روایات دارد.بیشتر مخالفان این مسئله، متکلماناند. علت اصلی مخالفت آنها عدم درک صحیح از مفهوم اشتراک معنویِ وجود میباشد. ازآنجاکه این قاعده فلسفی است، روش تحقیق آن تحلیلی ـ منطقی خواهد بود. تأمل در مبانی و ساختار منطقی و معنایی ادعاها و لوازم منطقی و معنایی آنها عمدهترین ابزار تحلیل است.
فایل رایگان مقاله استقلال نزول آيه تطهير و تأثير آن در ظهور و فهم معناي آيه | WORD
آن بحث شده است. یکی از جنبههایی که کمتر به آن پرداخته شده، استقلال نزول آیه و تأثیر آن در ظهور و فهم معنای آیه است. در این مقاله پس از تبیین اینکه پیوستگی در نزول، شرط تحقق سیاق معتبر است، استقلال نزول آیه با شواهد درونی و ادله بیرونی اثبات میشود و آثار آن در معنای لام در «لیذهب»، متعلق و مفعول «یرید»، تکوینی بودن اراده و دلالت آیه بر عصمت اهلبیت و تعیین معنا و مصادیق اهلبیت در این آیه، تبیین و با روایات تأیید خواهد شد.
فایل رایگان مقاله جامعيت چهاروجهي زبان قرآن و برونداد روششناختي آن | WORD
دارای ساختار گفتاری است یا نوشتاری؟ نسبت اجزای درونی و مفاهیم آیات قرآنی با یکدیگر چگونه است؟ و ... .هر پاسخی به پرسشهای پیشگفته افزون بر تعیین نوع نگاه به قرآن، زیرساختی تئوریک برای چگونگی فهم قرآن و قواعد آن نیز خواهد بود. تحقیق حاضر، ضمن شناختاری انگاشتن زبان قرآن برآن است که این کتاب آسمانی بهلحاظ زبانی دارای جامعیت چهاروجهی میباشد. این ویژگی، نتایجی در فهم و تفسیر دارد که در این مقاله به آنها پرداخته میشود.
فایل رایگان مقاله هويت معرفتي تداوم فيض و استمرار وجود خليفهالله | WORD
ت و رسالت به پایان رسید ولی شئون متعددی که قرآن برای پیامبر| بهعنوان خلیفهالله ثابت میداند، تعطیل بردار نیست؛ زیرا عالم بشری برای تداوم دریافت فیوضات تشریعی و عالم هستی برای تداوم دریافت فیوضات تکوینی، همچنان محتاج وجود و حضور خلیفهالله است. آنچه در این مقاله خواهد آمد این است که علم کلام با مراجعه به قرآن و برهان، و حکمت با مراجعه به آموزه فیض، استمرار وجودی خلیفهالله را در قالب امام معصوم منصوص و مستدل میسازد.
فایل رایگان مقاله بررسي و نقد صدق و معقوليت باور به خدا براساس براهين وجودي از ديدگاه پلانتينگا | WORD
ختی و وجودشناختی، به نقد تقریرهای براهین مزبور پرداخته است؛ و در گام دوم، با ارائه تصویری نو از برهان وجودشناختی بر مبنای «منطق موجهات» کوشید نتیجه بگیرد، اگرچه این برهان، صدق اعتقاد به وجود موجودی ضروری را اثبات نمیکند، میتواند پرده از معقولیت باور به خدا بر گیرد؛ ازاینرو در این نوشتار، ضمن بحث و فحص در جوانب مختلف برهان وجودی از منظر پلانتینگا، در پایان به نقد برخی از زوایای نگاه او به برهان مزبور، پرداختهایم.
فایل رایگان مقاله مصداقشناسي بداء در قرآن و روايات و عدم مغايرت آن با علم الهي | WORD
تنها در بخشی از نظام آفرینش رخ میدهد و مصادیق عینی متعددی از قرآن و احادیث آن را تأیید میکنند.مقاله حاضر بر آن است تا با روش توصیفی ـ اسنادی با شیوه بیان مصداقی، جوانب موضوع را بررسی و پس از پرداختن بهمعنای لغوی و اصطلاحی آن از دیدگاه فریقین، مصداقهایی از وقوع بداء در آیات و روایات را ارائه دهد؛ و سپس ضمن به تصویر کشیدن رابطه آن با علم الهی، نتیجه میگیرد که آیات و اخبار بدائی نظر شیعه را دراینباره تأیید میکند.
فایل رایگان مقاله بازخواني احاديث خلفاي دوازدهگانه پيامبر| با تأکيد بر منابع اهلسنت | WORD
یح»، عزت اسلام به این دوازده جانشین بستگی دارد. با وجود این اسناد، متکلمین اهل سنت به علل مختلف نخواستهاند مصادیق راستین ایشان را معرفی یا تأیید کنند و تفسیرهای غیر منصفانهای دراینباره ارائه نمودهاند. در این مقاله، ضمن نقل برخی از اقوال اهل سنّت و مقایسه آنها با یکدیگر، تعداد، نام و خصوصیات این جانشینان و مصادیق راستین آن، بررسی خواهد شد. نوشتار پیش رو، براساس منابع اهل سنّت و نظریه اندیشمندان ایشان تدوین شده است.
فایل رایگان مقاله بررسي و نقد ديدگاه ونسان برومر در باب «تعارض دعا و نظام عالم» با تکيه بر آراي علامه طباطبايي | WORD
خشی از متن nx : مسئله مورد بحث در این مقاله این است که آیا کارکرد دعا با نظام علیت و قانون حاکم بر طبیعت تعارض دارد؟ برومر و علامه درصدداند این دو را بهگونهای توضیح دهند که کارکرد هر دو در عالم بدون نفی دیگری، آن هم در متن علم و مذهب اثبات شود. برومر استجابت دعا را با قطعیت حاصل از علیت در تعارض میبیند و علامه در مقابل، اصل علیت را اثبات میکند و آن را با حوادث خارقالعادهای مثل تأثیر دعا در جهان و معجزه مخالف نمیداند.
فایل رایگان مقاله طينت در کلام و حکمت | WORD
کما و متکلمان با توجه به اندیشه خود در باب انسانشناسی و اینکه آیا حقیقت انسان همان نفس مجرد است یا مجرد بدنی بوده و ماهیتش جوهر جسمانی است، به تحلیل و بررسی اخبار طینت پرداخته، و مباحث چالشبرانگیزی را مطرح کردهاند. در این نوشتار سعی شده است، اخبار طینت را باز گفته، ضمن بیان تحلیل برخی از متفکران دینی، در نهایت با توجه به شبهات جبرگرایان، بدون هیچگونه تعصبی به داوری نشسته و حکم نهایی برعهده مخاطبان محترم واگذار شود.
فایل رایگان مقاله ابعاد هويتيابي نظام اخلاقي دين با تأکيد بر جنبههاي کارکردگرايي | WORD
ء دین است، دین دراینباره کارکردهای گوناگونی دارد که شاخصترین آنها عبارتاند از: ایضاح مفاهیم اخلاقی، تعدیل خودخواهی در انسانها، قداستبخشی به ارزشهای اخلاقی و ارائه هدف غایی برای اخلاق.وجه شاخص و ممیزه نظام اخلاق دینی بر خدامحوری، معنویتگرایی، بازگشت به عالم تکوین، اتکا بر عقل، نقل و فطرت و دفاع عقلانی از اخلاق بنابر اصل حسنوقبح ذاتی و اخلاقی استوار است که از مبانی اساسی اخلاق دینمحور بشمار میآیند.
فایل رایگان مقاله ساحتهاي وجودي انسان از ديدگاه علامه طباطبايي | WORD
قائل شد؛ ولی با تأمل خاص و نگاه ساختاری میتوان، مهمترین جنبههای وجودی انسان که به شخصیت او شکل میدهند و منشأ سعادت و شقاوت او هستند را اینگونه برشمرد: ساحت شناختاری، ساحت غریزی، ساحت اراده، ساحت عمل و ساحت الوهی (فطری). در یک تقسیمبندی دیگر در اندیشه علامه میتوان هفت ساحت با کارکرد تقریباً مستقل و در تعامل با یکدیگر را برای انسان برشمرد که عبارتاند از: ساحت جسمانی، عقلانی، عاطفی، اخلاقی، اجتماعی، هنری و دینی.
فایل رایگان مقاله بررسي تعاريف دين از منظري ديگر | WORD
جایگاهشناسی معرفتی این تعاریف، با تکیه بر تعریفهای روانشناختی، جامعهشناختی و پدیدارشناختی دین، عوامل اصلی گوناگونی تعریفهای دین مشخص خواهند شد که عبارتاند از: عدم تفکیک دین بهعنوان حقیقتی مستقل و واقعیتی وابسته به انسان؛ عدم تفکیک دین متحقق و دین آرمانی؛ اضلاع متکثر دین؛ ظهور رشتههای گوناگون دینپژوهی با اختلاف در پیشفرضها و نظریههای پذیرفتهشده از سوی دینپژوهان (نظریهمند بودن تعریفهای دین).
فایل رایگان مقاله جايگاه قوه تخيل در انسانشناسي الهياتي ولفهارت پاننبرگ | WORD
قوه تخیل ذیل بخشی از دیدگاههای انسانشناختی خود، در عین بهرهبرداری از ظرفیتهای مختلف این مباحث، از کاستیهای آنها نیز در امان باشد. در این مقاله پس از بررسی مختصر بستر معرفتی انسانشناسی پاننبرگ، در تفکر جدید بهطورکلی و در حوزه الهیات مسیحی بهطور خاص، به تشریح دیدگاههای وی در باب جایگاه قوه خیال و خصایل و ویژگیهای وابسته به آن، و ظرفیتهایی که در جهت مواجهه با خداوند در انسان ایجاد میکند، خواهیم پرداخت.
فایل رایگان مقاله نقد روششناختي مقايسه ديدگاه ابنميمون و قاضيسعيد قمي (پيرامون اوصاف انساني خداوند) | WORD
واقعی بودن شباهتها و تفاوتها آگاه شد. جایگاه این دو متفکر در سنت خود و نیز، جایگاه دیدگاه مورد بحث در کل منظومه و پارادایم فکریشان، رخنه معرفتی، مبادی تصوری و تصدیقی و نیز، مبانی و دلایل، بررسی افراد تأثیرگذار، موافقان و مخالفان وی امکان تشخیص صوری یا واقعی بودن شباهتها و تفاوتها را فراهم میسازد. نگارنده بر این باور است که با ملاحظه موارد پیشگفته تفاوتهای بسیار جدی در دیدگاه مزبور بیشازپیش برجسته میشود.
فایل رایگان مقاله فرقه وهابيه، مروج اصولِ اعتقادي اسرائيليه | WORD
ت جانی و مالی معاویه و خاندان بنیامیه، در ترویج اسرائیلیات نقش کلیدی داشتند. اکنون فرقه وهابیت بهعنوان یک جریان دینی در برداشت از آیات صفات از آن بهرهبرداری کرده، خود را بر صراط حق و مخالفین را در گمراهی میبینند. در نوشتار حاضر با سنجش و مقایسه اندیشههای اعتقادی تورات و اندیشههای اعتقادی وهابیت در باب توحید صفاتی به این نتیجه رسیدیم که اعتقادات توحید صفاتی وهابیها نسخه جدیدی است، برگرفته شده از اعتقادات یهود.
فایل رایگان مقاله رابطه دين و هويت (بررسي انتقادي ديدگاه کارل راجرز) | WORD
که چون انسان دیندار بهمنظور جلب رضایت خداوند همواره از خواست طبیعی خود چشمپوشی میکند، درست لحظهای که کاملاً دیندار است، کاملاً با خودش بیگانه است. این دیدگاه، ضمن غفلت از تفاوت اساسی زیست طبیعی و زیست فطری، تصوری محدود یا مبهم از برخی مفاهیم اساسی و ضروری در تبیین افعال انسانی، ازجمله خواست طبیعی، محدودیتهای کمالزا، غایت، عشق، قانون و ... دارد. نوشتار حاضر درصدد تقریر اجمالی این نظریه و سپس نقد تفصیلی آن است.
فایل رایگان مقاله کاوشهايي در فلسفه تعليم و تربيت اسلامي بر مبناي شماري از ديدگاههاي معرفتشناختي صدرالمتألهين | WORD
. با توجه به تقدم معرفتشناسی بر جهانشناسی و انسانشناسی، و نیز ابداعی و ابتکاری بودن بخش مهمی از فلسفه حکیم صدرالمتألهین شیرازی و جامعیت و فراگیری آن در مقایسه با حکمتهای مشایی و اشراقی، در این مقاله، کوشش منظمی به عمل آمده است تا شماری از مهمترین دیدگاههای معرفتشناختی فلسفه صدرایی استخراج، و بهصورت منظم طبقهبندی و تدوین شده، آنگاه مدلولهای تربیتی این دیدگاهها، در قالب اصول تربیتی، استنباط و معرفی شود.
فایل رایگان مقاله ولايت فقيه، مسئلهاي کلامي يا فقهي؟ (با تأکيد بر آثار کلامي) | WORD
حوزه علم کلام، فقه و سیاست قرار دارد. آیا در عصر غیبت، ولایت فقیه جامعالشرایط در اداره امور جامعه اسلامی فرعی از فروع امامت و مسئلهای کلامی است، یا فرعی از فروع فقهی؟ پذیرش هریک از دو دیدگاه، نتایج مهم عملی و نظری در عرصههای سیاسی، اجتماعی و حوزههای اعتقادی و فرهنگی به همراه دارد. در این نوشتار به روش تفسیری و تحلیل متن به بررسی کلامی یا فقهی بودن «ولایت فقیه» پرداخته، در ادامه شبهات کلامی آن را نقد و بررسی میکنیم.