فایل رایگان مقاله آموزش فراگير گامي به سوي برابرسازي فرصت هاي آموزشي (81تا85-11- 97-1388)
لینک مرتبط » فایل رایگان مقاله آموزش فراگير گامي به سوي برابرسازي فرصت هاي آموزشي (81تا85-11- 97-1388)
فایل رایگان مقاله کاوشهايي در فلسفه تعليم و تربيت اسلامي بر مبناي شماري از ديدگاههاي معرفتشناختي صدرالمتألهين | WORD
با آنها از سوی دیگر، میپردازد. با توجه به تقدم معرفتشناسی بر جهانشناسی و انسانشناسی، و نیز ابداعی و ابتکاری بودن بخش مهمی از فلسفه حکیم صدرالمتألهین شیرازی و جامعیت و فراگیری آن در مقایسه با حکمتهای مشایی و اشراقی، در این مقاله، کوشش منظمی به عمل آمده است تا شماری از مهمترین دیدگاههای معرفتشناختی فلسفه صدرایی استخراج، و بهصورت منظم طبقهبندی و تدوین شده، آنگاه مدلولهای تربیتی این دیدگاهها، در قالب اصول تربیتی، استنباط و معرفی شود.
فایل رایگان مقاله ولايت فقيه، مسئلهاي کلامي يا فقهي؟ (با تأکيد بر آثار کلامي) | WORD
ون گفتوگوهای علمی بهویژه در حوزه علم کلام، فقه و سیاست قرار دارد. آیا در عصر غیبت، ولایت فقیه جامعالشرایط در اداره امور جامعه اسلامی فرعی از فروع امامت و مسئلهای کلامی است، یا فرعی از فروع فقهی؟ پذیرش هریک از دو دیدگاه، نتایج مهم عملی و نظری در عرصههای سیاسی، اجتماعی و حوزههای اعتقادی و فرهنگی به همراه دارد. در این نوشتار به روش تفسیری و تحلیل متن به بررسی کلامی یا فقهی بودن «ولایت فقیه» پرداخته، در ادامه شبهات کلامی آن را نقد و بررسی میکنیم.
فایل رایگان مقاله درآمدي بر بنيانهاي کلامي مصلحت در نظام تشريع | WORD
ی زیرساختهای متعددی در دید کلامی است. در نوشتار کنونی بر آن شدیم از رهگذر بررسی پارهای از این زیرساختها، گوشهای از جایگاه ویژه این عنصر تعیینکننده را تبیین نماییم. بر این اساس، ضمن تشریح شش زیرساخت اصلی «کمال و سعادت، علم، تدبیر و مهندسی امور، حسن عقلی، عدل و حکمت» ارتباط هرکدام با مصلحت را بیان کردیم. در خاتمه برای تکمیل مطلب، با بررسی اجمالی مبحث کلامی جنجالبرانگیز سکولاریزاسیون، نقطه تمایز جایگاه آن را با جایگاه مصلحت در فقه تبیین نمودیم.
فایل رایگان مقاله نقش فياض لاهيجي در فلسفي شدن کلام شيعه | WORD
امی ادامه دادند. ملاعبدالرزاق لاهیجی متخلص به فیاض، یکی از برجستهترین متکلمانی بود که آثار خود را در قالب سنت کلام فلسفی به نگارش درآورد. او همانند خواجه و حتی بیشاز او با استفاده از اصول، قواعد و اصطلاحات فلسفه مشا، به تقریر و تبیین مباحث کلامی پرداخت و ازاینحیث، تأثیر فراوانی بر جریان فلسفی شدن علم کلام در مذهب تشیع داشت. مقاله حاضر با استفاده از تحلیلهای ساختاری و محتوایی آثار کلامی لاهیجی، در صدد تبیین نقش وی در فرایند فلسفی شدن علم کلام است.
فایل رایگان مقاله حميدالدين کرماني و بازانديشي تئوري امامت اسماعيليه | WORD
ین پرسش اساسی است که سازوکار حمیدالدین در تئوریزه کردن مفهوم امامت و بازاندیشی اصول فکری اسماعیلیه چه بود؟ و حاصل تلاشهای او در طرح مجدد تئوری امامت اسماعیلیه کداماند؟ فرضیه مرکبی که در پاسخ به این دو پرسش مطرح است آنکه: حمیدالدین با ارائه طرح وارهای تلفیقی و تطبیقی (علوی و سفلی) که رویکردی تأویلی، اساسی عقلانی و ماهیتی فلسفی داشت، به بازاندیشی اصول فکری اسماعیلیه پرداخت و طرح سازمانیافته مبانی کلامی اسماعیلیه را با محویت امام فاطمی ارائه داد.
فایل رایگان مقاله حق ديني يا حق غيرديني | WORD
ن و حق نیست؛ اما همزمان با جایگزین شدن انسانمحوری بهجای خدامداری، در ملازمه دین و حق تردید شد. ازاینرو، این مقاله در صدد بررسی رابطه دو دیدگاه «حق غیردینی و حق دینی» است. در این پژوهش ضمن طرح مبانی اعتقادی نظریه حق غیردینی در چهار محور خداشناختی، معرفتشناختی، هستیشناختی و انسانشناختی و نقد آنها، شواهدی که طرفداران این نظریه جهت مستدل کردن نظریه خود بدان تمسک جستهاند نیز، ارزیابی شده است. در ادامه نظریه مختار که حق دینی است تبیین خواهد شد.
فایل رایگان مقاله بررسي نظريه «عوض» و مقايسه آن با نظريه «ثواب» از ديدگاه سيدمرتضي | WORD
بودن» آن کافی است.در این پژوهش ثابت میشود که نه سخن سیدمرتضی بهطور مطلق صحیح است، و نه نظریه محقق حلی، بلکه سخن درست، نظریهای است که براساس آن، حسنبودن برخی آلام ابتدایی (آلام ابتدایی غیرمکلفان در شرایطی خاص) را «عوض» و برخی دیگر (آلام ابتدایی مکلفان) را «ثواب» تبیین میکند؛ و درصورت ثواب، عوض، دیگر موضوعیت نداشته، بلکه در ثواب منحل خواهد شد. در نهایت میتوان گفت: نظریه ثواب و عوض مکمل یکدیگرند تا «حسنبودن» تمام «آلام ابتدایی»را تبیین کنند.
فایل رایگان مقاله تساهل و مدارا در قرآن | WORD
يچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx : تساهل و مدارا بهمنزله یک فضیلت اخلاقی و شیو رفتار و عمل در مجموع اندیشههای اسلامی واجد جایگاه والایی است. در این مقاله با استناد به منابع اسلامی، مبانی، اصول نظری تساهل بررسی میشود. قرآن کریم به مسئل تساهل و مدارا در رفتار با دیگران ازجمله اقلیتهای دینی و نژادی توجه داشته است و یکی از مأموریتهای پیامبران الهی را نیز همین میداند. ما در این نوشتار گستره تساهل و مدارا را مطرح و در ادامه ارزیابی میکنیم.
فایل رایگان مقاله بررسي و نقد نظريه منشاء دين از ديدگاه فرويد | WORD
انگیزه پیدایش مذاهب»، و بررسی عامل پیدایش مفاهیم دینی و در رأس آنها مفهوم خدا، روانشناسان، جامعهشناسان، فلاسفه و ... آرا و فرضیههای بسیاری ارائه کردهاند. ما در این مقاله به بررسی دیدگاه زیگموند فروید، از روانشناسان مطرح درباره منشاء دین میپردازیم و عامل ترس و عامل روانی را بررسی و از منظر جامعهشناسی، فلسفی، قرآن و روایات به آن پاسخ داده، بیان نمودیم که بحث از تابو و توتم؛ و عقده اودیپ نمیتواند مبنایی عقلانی و منطقی برای اعتقاد به خدا باشد.
فایل رایگان مقاله «بدن اُخروي» از ديدگاه صدرالمتألهين | WORD
ث برانگیختهشدن انسانها در قیامت از مسائلی است که درباره آن سؤالات متعددی مطرح میشود؛ ازجمله اینکه، آیا معاد، روحانی است یا جسمانی؟ و یا هر دو توأمان؟ درصورت قبول معادین، حدوث جسم در آخرت، چگونه است؟ آیا بدن حادثشده، عین بدن دنیوی است یا غیر آن؟ و درصورت عینیت، آیا با خصوصیات مادی محشور خواهد شد یا با تغییرات متناسب با جهان دیگر؟ نوشته حاضر تبیین دقیق و مطابق با عقل و شرع کیفیت حدوث و حشر ابدان اخروی و رد شبهات مطرحشده براساس دیدگاه ملاصدرا است.
فایل رایگان مقاله واکاوي مفهوم «بغي» و «باغي» و مصداقشناسي «خروج بر امام عادل» و چگونگي رفتار نظام اسلامي با باغيان | WORD
به امام× ندارد. البته لازم است، پیش از هرگونه اقدام قهرآمیز ضد این گروه، آنان را ارشاد و راهنمایی کرد و به شبهههای احتمالی آنان پاسخ داد. باغیان، محکوم به کفر نیستند و درصورت صلاحدید حاکم اسلامی، اموال آنان، مصادره نمیشود. چنانچه خروجکنندگان بر پیشوای عادل، جدای از تشکیلات حاکمیت اسلامی، دارای سازمان و قدرت و شوکت باشند، بهمنزله بغاه شناخته میشوند، درغیراینصورت، از مصادیق محاربان خواهند بود و احکام ویژه این گروه بر آنان مترتب میگردد.
فایل رایگان مقاله تبيين مسئله عقلانيت ابزاري، ارتباطي و ديني از نگاه امام خميني و يورگن هابرماس | WORD
ق به دیدگاه امام خمینی و هابرماس درباره دین و عقلانیت اشاره میشود.هریک از دو متفکر و فیلسوف مهم و جریانساز معاصر؛ امام خمینی از اسلام معاصر و یورگن هابرماس از غرب، آرای خاصی درباره مفاهیم دین و عقلانیت دارند.هر دو منتقد عقلانیت ابزاری هستند. امام خمینی، عقلانیت ممیزه و عقلانیت دینی و هابرماس، عقلانیت ارتباطی و عقلانیت انتقادی را جایگزین آن کردهاند. هریک از این دو متفکر براساس مبانی اندیشهای خود، نگاه خاصی به مقوله دین و عقلانیت دارند.
فایل رایگان مقاله گريز از کيش؛ بررسي نظريه الهياتي جان هيک | WORD
در باب زبان دین، رویکردی واقعگرا برمیگزیند، اما واقعگرایی او از نوع کانتی و انتقادی است و برای تجربههای دینی، زبانی آمیخته به فرهنگ قائل است. در زمینه نجات و رستگاری، هیک اولین کسی است که نظریه کثرتگرایی را شکل رسمی و دانشگاهی عرضه میکند و انحصار نجات در کلیسا را میشکند. همچنین وی از آموزه اوصاف بینهایت خداوند فاصله میگیرد و معتقد است که معلوم نیست مسیح این آموزه را تعلیم داده باشد. آموزه رویت سعیده نیز در اندیشه هیک دستخوش تأویل شده است.
فایل رایگان مقاله شرّ ادراکي از ديدگاه صدرالمتألهين | WORD
سلامی بشمار میآید. فلاسفه مسلمان شر را به امر عدمی، اعم از عدم ذات یا عدم کمال ذات، تحلیل نمودند. صدرالمتألهین از نظریه نیستیانگاری شر دفاع کرده و آن را برهانی دانسته است. این نظریه با معضلی به نام شرّ ادراکی مواجه است که بنابر ادعای آن، بعضی از وجودات، بالذات، به شر متصف میشوند. اما او دراینباره یکسان نمیاندیشد. بیان تحول دیدگاه ملاصدرا در این مسئله، مهمترین یافته تحقیق حاضر است. منشاء این تحول تأثر ملاصدرا از نصوص دینی (آیات و روایات) است.
فایل رایگان مقاله حس مشترک در فلسفه اسلامي و کارکرد معرفتشناختي و دينشناختي آن در حکمت سينوي | WORD
زله قوهای ادراکی مطرح شده است که مفاهیم حسی، جعلی و شهودی را ادراک میکند. در این مقاله، رویکرد تاریخی فلاسفه مسلمان در این باب بررسی شده است. در حوزه معرفتی، ادراکات حس مشترک بهجهت حصول و حضور بررسی شده است. بهواسطه کارکرد معرفتی این قوه در حکمت سینوی، یکی از مهمترین مسائل حوزه معرفتشناسی (مطابقت و واقعنمایی) واکاوی شده است؛ و در نهایت، کارکرد دینشناختی این قوه در حوزه فلسفه نبوی شیخ در تبیین، دریافت و انتقال جزئیات وحی نبوی، ارائه شده است.
فایل رایگان مقاله مقايسه تطبيقي آراي آکويناس و ملاصدرا در مسئله اثبات توحيد | WORD
ویناس آن را حاصل نسبتهای موجود در ذات الهی میداند؛ هرچند برای خداوند، ذات واحدی را در نظر میگیرد.در مقابل، صدرالدین شیرازی ضمن پذیرش وحدت الهی برای اثبات آن و نفی هرگونه شریک ـ اعم از ثنویت، تثلیث یا غیر آن ـ دلایل متعددی را در آثار خود مطرح میکند و در دیدگاهی مشابه با قدیس توماس، اثبات وحدانیت خداوند را از طریق برهان اثبات واجب تعالی و بساطت ذات الهی میسر دانسته و با رویکرد عقلانی جدای از تعبد، در جایگاه رفیعی نسبت به آکویناس قرار میگیرد.
فایل رایگان مقاله روش و رويکرد کليفورد گيرتز درباره دين و فرهنگ | WORD
جای رویارویی با واقعیتهای ایستا، بیجان و منفعل، در روندی پویا و بازسازیشونده مبتنی بر مشاهده و حضور، در میدان جای میگیرد.وی میکوشد بدین پرسشها پاسخ گوید. او در این زمینه از معنا و فرهنگ در چارچوب جامعهشناسی تطبیقی کسانی چون وبر و دورکیم بهره میگیرد و با بازخوانی آنها، رویکردی تفسیری را نسبت به شناخت دین و فرهنگ برمیگزیند.این پژوهش، روش و رویکردِ او را به دین و فرهنگ بررسی میکند و تحلیلش را درباره پرسشهای پیشگفته بازمیکاود.
فایل رایگان مقاله اثبات وجود خداوند از طريق نظريه تکامل، با تکيه بر آراي کيث وارد | WORD
از متن nx : اصل انتخاب طبیعی را چارلز داروین، طبیعتگرا و زیستشناس معروف انگلیسی قرن نوزدهم، مطرح کرد. این اصل که مبنای فرایند تکامل زیستشناختی محسوب میگردد، از منظر بسیاری از متألهان در تعارض با هدفمندی جهان خلقت و به تبع، در تعارض با اندیشه خداباوری است. این مقاله میکوشد با تکیه بر آرای کیث وارد، فیلسوف برجسته معاصر، نشان دهد که تعارض یادشده، نه ریشه در خود اصل انتخاب طبیعی، که در برداشتها و تفاسیر نادرستی دارد که از اصل یادشده صورت گرفته است.
فایل رایگان مقاله ساختارهاي منطقي براهين خداشناسي
با تأکيد بر ساختار برهان عشق به خدا | WORD
دات متمایز میکند، عقل و دل (فطرت) است که دارای ابعاد مختلفی است. یکی از این ابعاد، توجه به کمالخواهی و بینهایتطلبی است. برخی پژوهشگران اسلامی تلاش کردهاند از این طریق به اثبات باریتعالی بپردازند.ازآنجاکه انسان به کمالمطلق و زیباییمطلق میل دارد و این میل از مقوله تضایف است و دو امر متضایف در وجود تکافو دارند، میبایست معشوق کامل و زیبای مطلق نیز محقق باشد.در این مقاله سعیشده است ساختار منطقی برهان عشق به کمال مطلق مورد دقت قرار گیرد.
فایل رایگان مقاله مقايسه تطبيقي خداشناسي فطري از منظر صدرالمتألهين شيرازي و لايبنيتز | WORD
یتواند دو معنا داشته باشد: اول اینکه قضیه «خدا وجود دارد» از قضایای بدیهی است؛ دوم اینکه انسان میتواند نوعی تصور ذاتی و فطری از مبدأ متعال داشته باشد. هر دو فیلسوف بر خداشناسی فطری تأکید ورزیدهاند.لایبنیتز معتقد است روح انسان بهعنوان یک مناد عالی، از خداوند تصوری فطری دارد؛ درحالیکه ملاصدرا خداشناسی فطری را بهمعنای علم حضوری میداند. هر دوی آنها با تفکیک میان ادراک بسیط و مرکب، فطری بودن معرفت خدا را اثبات و آن را بالقوه میدانند.
فایل رایگان مقاله بررسي و نقد ديدگاههاي چندمعنايي آيات قرآنکريم | WORD
عال همانند روش متداول متون بشری، در آنِ واحد، از هریک از الفاظ و جملات قرآن در یکمعنا و مفهوم استفاده کرده است یا معانی متعددی را اراده نموده است؟دراینباره دیدگاههای متعددی در بین صاحبنظران و مفسران اسلامی مطرح است که مهمترین و عمدهترین آنها چهار نظریه است.نظریه صحیح بر آن است که چندمعنایی در لغت عرب و قرآن امکانپذیر بوده و واقع هم شده است. در این مقاله ضمن طرح دیدگاه صحیح، به ردّ و ابطال نظریات دیگر، با ارائه ادلّه متعدد، میپردازیم.
فایل رایگان مقاله بررسي تطبيقي فلسفه امامت از منظر شيخ مفيد، سيد مرتضي و شيخ طوسي | WORD
ن شیعه برای اثبات این نظریه استدلالهای مختلفی از جمله استدلالهای عقلی ارائه کردهاند. هدف این نوشتار، بررسی استدلالهای عقلانی متکلمان مکتب بغداد (شیخ مفید، سید مرتضی و شیخ طوسی) است؛ دانشمندانی که از مشهورترین متکلمان و فقیهان شیعهمذهب بهشمار میروند. بدینمنظور ضمن روشنکردن معنای امامت در اندیشه تشیع، به بررسی تطبیقی تعریفهای متکلمان مورد بحث پرداخته، با تعیین ارکان امامت، توانایی هر استدلال در این خصوص مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
فایل رایگان مقاله امامت در قرآن از منظر محقق طوسي و فاضل قوشچي | WORD
هفتم ـ مهمترین اندیشههای کلامی خویش را بهطور موجز در تجرید الاعتقاد آورده است. محقق قوشچی ـ از اشاعره قرن نهم هجری ـ اندیشههای اشعری خود را در شرح تجرید الاعتقاد بیان کرده است. از اینرو این متن و شرح، نمایانگر منازعات دو فرقه مهم کلامی شیعه امامیه و اشاعره بهشمار میآید.در این پژوهش، چهار آیه ولایت (مائده / 55)، امامت (بقره / 124)، اولیالامر (نساء / 59) و همراهی با صادقین (توبه / 119) از منظر این دو محقق بررسی و سپس به شبهات قوشچی پاسخ داده شده است.
فایل رایگان مقاله تبيين و تحليل دليل خداشناسي پاسکال | WORD
بغ و اندیشمندان بزرگ جهان غرب است که برهان شرطبندی را در بحث خداشناسی طرح کرده است. وی پس از تبیین دلایل نظری و عملی، اصل عملی عقلایی را پایهگذاری مینماید و به کمک آن برخی تصمیمگیریهای انسان را به صورت فرمولی توجیه میکند. سپس از این قاعده عقلایی در حوزه دین برای اثبات لزوم دینداری بهره میبرد. این پژوهش پس از تبیین دلیل او، در دو بخش دلایل نظری و عملی و قاعده عقلایی وی و نیز استفاده از آن در بحث خداشناسی یا لزوم دینداری به ارزیابی آن میپردازد.
فایل رایگان مقاله جايگاه انسان نزد ملاصدرا | WORD
ابنعربی ـ و وحی و روایات معصومین میباشد، به جایگاه انسان در نظام آفرینش از ابعاد مختلف توجه شده است. در اندیشه صدرا، انسان در قوس صعودی هستی و بعد از ایجاد عوالم نباتی و حیوانی پا به عرصه وجود میگذارد و علاوه بر داشتن ویژگیهای این عوالم، از مراتب بالاتر هستی نیز بهرهمند است. به همین دلیل میتوان انسان را خلاصه عوالم وجود نامید. در این صورت، انسان تجلی کلیه اسمای خداوند خوانده میشود و درنتیجه، انسان کامل، مظهر اعلا و اشرف تمام صفات خداوند است.
فایل رایگان مقاله شناخت روح و نفس در قرآن و تأثير آنها بر شخصيت انسان | WORD
پیشینه این موضوع را باید در دانش روانشناسی جستجو نمود که گرایشی خاص با عنوان روانشناسی شخصیت به آن اختصاص یافته است. در این مقاله سعی شده با استفاده از منابع لغوی و آرای اندیشمندان اسلامی، مفهوم روح و نفس از دیدگاه قرآن و نیز جایگاه آنها در روانشناسی شخصیت بررسی شود.بررسی موضوعاتی چون چیستی روح و نفس، تفاوت روح و نفس، محدوده مفهوم روح و نفس در حوزه روانشناسی شخصیت و جایگاه نفس در بحث شخصیت بهعنوان عامل وحدت رفتار انسان از مباحث این پژوهش است.
فایل رایگان مقاله کارکردهاي کلامي روايات معيت در انديشه شيعه | WORD
ری از منابع معتبر متقدم و متأخر شیعی و سنی، این روایات را با مضامین مختلفی نقل کردهاند و میتوان به آنها اعتماد نمود. هرچند در روایت موجود در نهجالبلاغه تأملاتی وجود دارد. از حیث دلالی سه وجه معنایی برای این روایات مطرح است: 1) معیت قرآن و اهل بیت در سیره علمی و عملی؛ 2) معیت در رتبه و منزلت؛ 3) معیت در یاری و پشتیبانی یکدیگر.تحلیل این وجوه معنایی، نتایج و لوازمی را در دو حوزه عترتشناسی و قرآنشناسی درپی خواهد داشت که در این تحقیق بدان اشاره میشود.
فایل رایگان مقاله پيامدهاي تربيتي نفس از منظر ملاصدرا | WORD
ی و با روش توصیفی ـ تحلیلی با بهرهگیری از منابع کتابخانهای است که ضمن تبیین دیدگاه ملاصدرا درباره نفس و چگونگی حدوث و مراتب آن به تشریح مقولههای مطرح در این حوزه پرداخته و مباحث تعلیم و تربیت مرتبط با بحث حاضر را در یک چارچوب پیشنهادی در قالب مراحل و اصول تربیتی ارائه نموده است. نتایج حاصل با توجه به مراتب نفس، به تقسیمبندی مراحل تعلیم و تربیت انجامیده است. بدیهی است که اصول تعلیم و تربیت بر اساس مبانی فلسفی ملاصدرا درباره نفس در نظر گرفته شده است.
فایل رایگان مقاله ماهيت ايمان ديني از ديدگاه پل تيليخ | WORD
تعریف منحصر به فردی از ایمان ارائه کرده است. به نظر او، ایمان حالت دلبستگی نهایی شخص است که میتواند به امور متناهی یا نامتناهی تعلق یابد و سعادت یا شقاوت او را رقم بزند. متعلق دلبستگی نهایی انسان نیز شیء مادی یا امری معنوی است و مؤمن حاضر است تمام دارایی خود را نثار آن نماید. به نظر او، ایمان با هیچ یک از عقل و اراده، تعارض و تضادی ندارد. در ایمانِ مورد نظر «پل تیلیخ» شجاعت نیز نقش مهمی دارد و باعث میشود انسان به شکها و ترسهای احتمالی پیش رو غلبه کند.
فایل رایگان مقاله مقايسه تطبيقي مدار حرکت تربيتي انسان در اسلام با اگزيستانسياليسم | WORD
بخشی از متن nx : فرآیند تربیت انسان از حرکتی منسجم و معنادار تشکیل شده است. این حرکت، آغاز و انجامی دارد، شامل محرکی به نام فاعل حرکت و موضوعی برای حرکت است، زمانی را به خود اختصاص میدهد و دارای مرزهای تعریفشده میباشد.پژوهش حاضر در مقام بیان مرزهای حرکت تربیتی است که در زبان فیلسوفان از آن به مدار و مسافت حرکت تعبیر میشود. برای تبیین بهتری از مسافت حرکت تربیتی از منظر دین، نگاهی مقایسهای با یکی از مکاتب فکری غربی (اگزیستانسیالیسم) صورت میگیرد.