فایل رایگان مقاله بررسي دستيابي به اهداف آموزش تلفيقي دانش آموزان داراي آسيب شنوايي شهر اهواز سال تحصيلي 87 - 86 از ديدگاه معلمان آموزش عمومي و رابط (3تا14-1- 97-1388)
لینک مرتبط » فایل رایگان مقاله بررسي دستيابي به اهداف آموزش تلفيقي دانش آموزان داراي آسيب شنوايي شهر اهواز سال تحصيلي 87 - 86 از ديدگاه معلمان آموزش عمومي و رابط (3تا14-1- 97-1388)
فایل رایگان مقاله واکاوي مفهوم «بغي» و «باغي» و مصداقشناسي «خروج بر امام عادل» و چگونگي رفتار نظام اسلامي با باغيان | WORD
ان، اختصاص به امام× ندارد. البته لازم است، پیش از هرگونه اقدام قهرآمیز ضد این گروه، آنان را ارشاد و راهنمایی کرد و به شبهههای احتمالی آنان پاسخ داد. باغیان، محکوم به کفر نیستند و درصورت صلاحدید حاکم اسلامی، اموال آنان، مصادره نمیشود. چنانچه خروجکنندگان بر پیشوای عادل، جدای از تشکیلات حاکمیت اسلامی، دارای سازمان و قدرت و شوکت باشند، بهمنزله بغاه شناخته میشوند، درغیراینصورت، از مصادیق محاربان خواهند بود و احکام ویژه این گروه بر آنان مترتب میگردد.
فایل رایگان مقاله تبيين مسئله عقلانيت ابزاري، ارتباطي و ديني از نگاه امام خميني و يورگن هابرماس | WORD
در این تحقیق به دیدگاه امام خمینی و هابرماس درباره دین و عقلانیت اشاره میشود.هریک از دو متفکر و فیلسوف مهم و جریانساز معاصر؛ امام خمینی از اسلام معاصر و یورگن هابرماس از غرب، آرای خاصی درباره مفاهیم دین و عقلانیت دارند.هر دو منتقد عقلانیت ابزاری هستند. امام خمینی، عقلانیت ممیزه و عقلانیت دینی و هابرماس، عقلانیت ارتباطی و عقلانیت انتقادی را جایگزین آن کردهاند. هریک از این دو متفکر براساس مبانی اندیشهای خود، نگاه خاصی به مقوله دین و عقلانیت دارند.
فایل رایگان مقاله گريز از کيش؛ بررسي نظريه الهياتي جان هيک | WORD
ی ندارد. او در باب زبان دین، رویکردی واقعگرا برمیگزیند، اما واقعگرایی او از نوع کانتی و انتقادی است و برای تجربههای دینی، زبانی آمیخته به فرهنگ قائل است. در زمینه نجات و رستگاری، هیک اولین کسی است که نظریه کثرتگرایی را شکل رسمی و دانشگاهی عرضه میکند و انحصار نجات در کلیسا را میشکند. همچنین وی از آموزه اوصاف بینهایت خداوند فاصله میگیرد و معتقد است که معلوم نیست مسیح این آموزه را تعلیم داده باشد. آموزه رویت سعیده نیز در اندیشه هیک دستخوش تأویل شده است.
فایل رایگان مقاله شرّ ادراکي از ديدگاه صدرالمتألهين | WORD
ژه در فلسف اسلامی بشمار میآید. فلاسفه مسلمان شر را به امر عدمی، اعم از عدم ذات یا عدم کمال ذات، تحلیل نمودند. صدرالمتألهین از نظریه نیستیانگاری شر دفاع کرده و آن را برهانی دانسته است. این نظریه با معضلی به نام شرّ ادراکی مواجه است که بنابر ادعای آن، بعضی از وجودات، بالذات، به شر متصف میشوند. اما او دراینباره یکسان نمیاندیشد. بیان تحول دیدگاه ملاصدرا در این مسئله، مهمترین یافته تحقیق حاضر است. منشاء این تحول تأثر ملاصدرا از نصوص دینی (آیات و روایات) است.
فایل رایگان مقاله حس مشترک در فلسفه اسلامي و کارکرد معرفتشناختي و دينشناختي آن در حکمت سينوي | WORD
شترک بهمنزله قوهای ادراکی مطرح شده است که مفاهیم حسی، جعلی و شهودی را ادراک میکند. در این مقاله، رویکرد تاریخی فلاسفه مسلمان در این باب بررسی شده است. در حوزه معرفتی، ادراکات حس مشترک بهجهت حصول و حضور بررسی شده است. بهواسطه کارکرد معرفتی این قوه در حکمت سینوی، یکی از مهمترین مسائل حوزه معرفتشناسی (مطابقت و واقعنمایی) واکاوی شده است؛ و در نهایت، کارکرد دینشناختی این قوه در حوزه فلسفه نبوی شیخ در تبیین، دریافت و انتقال جزئیات وحی نبوی، ارائه شده است.
فایل رایگان مقاله مقايسه تطبيقي آراي آکويناس و ملاصدرا در مسئله اثبات توحيد | WORD
شویم که آکویناس آن را حاصل نسبتهای موجود در ذات الهی میداند؛ هرچند برای خداوند، ذات واحدی را در نظر میگیرد.در مقابل، صدرالدین شیرازی ضمن پذیرش وحدت الهی برای اثبات آن و نفی هرگونه شریک ـ اعم از ثنویت، تثلیث یا غیر آن ـ دلایل متعددی را در آثار خود مطرح میکند و در دیدگاهی مشابه با قدیس توماس، اثبات وحدانیت خداوند را از طریق برهان اثبات واجب تعالی و بساطت ذات الهی میسر دانسته و با رویکرد عقلانی جدای از تعبد، در جایگاه رفیعی نسبت به آکویناس قرار میگیرد.
فایل رایگان مقاله روش و رويکرد کليفورد گيرتز درباره دين و فرهنگ | WORD
پژوهشگر بهجای رویارویی با واقعیتهای ایستا، بیجان و منفعل، در روندی پویا و بازسازیشونده مبتنی بر مشاهده و حضور، در میدان جای میگیرد.وی میکوشد بدین پرسشها پاسخ گوید. او در این زمینه از معنا و فرهنگ در چارچوب جامعهشناسی تطبیقی کسانی چون وبر و دورکیم بهره میگیرد و با بازخوانی آنها، رویکردی تفسیری را نسبت به شناخت دین و فرهنگ برمیگزیند.این پژوهش، روش و رویکردِ او را به دین و فرهنگ بررسی میکند و تحلیلش را درباره پرسشهای پیشگفته بازمیکاود.
فایل رایگان مقاله اثبات وجود خداوند از طريق نظريه تکامل، با تکيه بر آراي کيث وارد | WORD
دارد
بخشی از متن nx : اصل انتخاب طبیعی را چارلز داروین، طبیعتگرا و زیستشناس معروف انگلیسی قرن نوزدهم، مطرح کرد. این اصل که مبنای فرایند تکامل زیستشناختی محسوب میگردد، از منظر بسیاری از متألهان در تعارض با هدفمندی جهان خلقت و به تبع، در تعارض با اندیشه خداباوری است. این مقاله میکوشد با تکیه بر آرای کیث وارد، فیلسوف برجسته معاصر، نشان دهد که تعارض یادشده، نه ریشه در خود اصل انتخاب طبیعی، که در برداشتها و تفاسیر نادرستی دارد که از اصل یادشده صورت گرفته است.
فایل رایگان مقاله ساختارهاي منطقي براهين خداشناسي
با تأکيد بر ساختار برهان عشق به خدا | WORD
ز سایر موجودات متمایز میکند، عقل و دل (فطرت) است که دارای ابعاد مختلفی است. یکی از این ابعاد، توجه به کمالخواهی و بینهایتطلبی است. برخی پژوهشگران اسلامی تلاش کردهاند از این طریق به اثبات باریتعالی بپردازند.ازآنجاکه انسان به کمالمطلق و زیباییمطلق میل دارد و این میل از مقوله تضایف است و دو امر متضایف در وجود تکافو دارند، میبایست معشوق کامل و زیبای مطلق نیز محقق باشد.در این مقاله سعیشده است ساختار منطقی برهان عشق به کمال مطلق مورد دقت قرار گیرد.
فایل رایگان مقاله مقايسه تطبيقي خداشناسي فطري از منظر صدرالمتألهين شيرازي و لايبنيتز | WORD
ناسی فطری میتواند دو معنا داشته باشد: اول اینکه قضیه «خدا وجود دارد» از قضایای بدیهی است؛ دوم اینکه انسان میتواند نوعی تصور ذاتی و فطری از مبدأ متعال داشته باشد. هر دو فیلسوف بر خداشناسی فطری تأکید ورزیدهاند.لایبنیتز معتقد است روح انسان بهعنوان یک مناد عالی، از خداوند تصوری فطری دارد؛ درحالیکه ملاصدرا خداشناسی فطری را بهمعنای علم حضوری میداند. هر دوی آنها با تفکیک میان ادراک بسیط و مرکب، فطری بودن معرفت خدا را اثبات و آن را بالقوه میدانند.
فایل رایگان مقاله بررسي و نقد ديدگاههاي چندمعنايي آيات قرآنکريم | WORD
ا خداوند متعال همانند روش متداول متون بشری، در آنِ واحد، از هریک از الفاظ و جملات قرآن در یکمعنا و مفهوم استفاده کرده است یا معانی متعددی را اراده نموده است؟دراینباره دیدگاههای متعددی در بین صاحبنظران و مفسران اسلامی مطرح است که مهمترین و عمدهترین آنها چهار نظریه است.نظریه صحیح بر آن است که چندمعنایی در لغت عرب و قرآن امکانپذیر بوده و واقع هم شده است. در این مقاله ضمن طرح دیدگاه صحیح، به ردّ و ابطال نظریات دیگر، با ارائه ادلّه متعدد، میپردازیم.
فایل رایگان مقاله بررسي تطبيقي فلسفه امامت از منظر شيخ مفيد، سيد مرتضي و شيخ طوسي | WORD
، اندیشمندان شیعه برای اثبات این نظریه استدلالهای مختلفی از جمله استدلالهای عقلی ارائه کردهاند. هدف این نوشتار، بررسی استدلالهای عقلانی متکلمان مکتب بغداد (شیخ مفید، سید مرتضی و شیخ طوسی) است؛ دانشمندانی که از مشهورترین متکلمان و فقیهان شیعهمذهب بهشمار میروند. بدینمنظور ضمن روشنکردن معنای امامت در اندیشه تشیع، به بررسی تطبیقی تعریفهای متکلمان مورد بحث پرداخته، با تعیین ارکان امامت، توانایی هر استدلال در این خصوص مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
فایل رایگان مقاله امامت در قرآن از منظر محقق طوسي و فاضل قوشچي | WORD
علمای قرن هفتم ـ مهمترین اندیشههای کلامی خویش را بهطور موجز در تجرید الاعتقاد آورده است. محقق قوشچی ـ از اشاعره قرن نهم هجری ـ اندیشههای اشعری خود را در شرح تجرید الاعتقاد بیان کرده است. از اینرو این متن و شرح، نمایانگر منازعات دو فرقه مهم کلامی شیعه امامیه و اشاعره بهشمار میآید.در این پژوهش، چهار آیه ولایت (مائده / 55)، امامت (بقره / 124)، اولیالامر (نساء / 59) و همراهی با صادقین (توبه / 119) از منظر این دو محقق بررسی و سپس به شبهات قوشچی پاسخ داده شده است.
فایل رایگان مقاله تبيين و تحليل دليل خداشناسي پاسکال | WORD
ل یکی از نوابغ و اندیشمندان بزرگ جهان غرب است که برهان شرطبندی را در بحث خداشناسی طرح کرده است. وی پس از تبیین دلایل نظری و عملی، اصل عملی عقلایی را پایهگذاری مینماید و به کمک آن برخی تصمیمگیریهای انسان را به صورت فرمولی توجیه میکند. سپس از این قاعده عقلایی در حوزه دین برای اثبات لزوم دینداری بهره میبرد. این پژوهش پس از تبیین دلیل او، در دو بخش دلایل نظری و عملی و قاعده عقلایی وی و نیز استفاده از آن در بحث خداشناسی یا لزوم دینداری به ارزیابی آن میپردازد.
فایل رایگان مقاله جايگاه انسان نزد ملاصدرا | WORD
اندیشههای ابنعربی ـ و وحی و روایات معصومین میباشد، به جایگاه انسان در نظام آفرینش از ابعاد مختلف توجه شده است. در اندیشه صدرا، انسان در قوس صعودی هستی و بعد از ایجاد عوالم نباتی و حیوانی پا به عرصه وجود میگذارد و علاوه بر داشتن ویژگیهای این عوالم، از مراتب بالاتر هستی نیز بهرهمند است. به همین دلیل میتوان انسان را خلاصه عوالم وجود نامید. در این صورت، انسان تجلی کلیه اسمای خداوند خوانده میشود و درنتیجه، انسان کامل، مظهر اعلا و اشرف تمام صفات خداوند است.
فایل رایگان مقاله شناخت روح و نفس در قرآن و تأثير آنها بر شخصيت انسان | WORD
ویژه دارد. پیشینه این موضوع را باید در دانش روانشناسی جستجو نمود که گرایشی خاص با عنوان روانشناسی شخصیت به آن اختصاص یافته است. در این مقاله سعی شده با استفاده از منابع لغوی و آرای اندیشمندان اسلامی، مفهوم روح و نفس از دیدگاه قرآن و نیز جایگاه آنها در روانشناسی شخصیت بررسی شود.بررسی موضوعاتی چون چیستی روح و نفس، تفاوت روح و نفس، محدوده مفهوم روح و نفس در حوزه روانشناسی شخصیت و جایگاه نفس در بحث شخصیت بهعنوان عامل وحدت رفتار انسان از مباحث این پژوهش است.
فایل رایگان مقاله کارکردهاي کلامي روايات معيت در انديشه شيعه | WORD
ت؛ اما بسیاری از منابع معتبر متقدم و متأخر شیعی و سنی، این روایات را با مضامین مختلفی نقل کردهاند و میتوان به آنها اعتماد نمود. هرچند در روایت موجود در نهجالبلاغه تأملاتی وجود دارد. از حیث دلالی سه وجه معنایی برای این روایات مطرح است: 1) معیت قرآن و اهل بیت در سیره علمی و عملی؛ 2) معیت در رتبه و منزلت؛ 3) معیت در یاری و پشتیبانی یکدیگر.تحلیل این وجوه معنایی، نتایج و لوازمی را در دو حوزه عترتشناسی و قرآنشناسی درپی خواهد داشت که در این تحقیق بدان اشاره میشود.
فایل رایگان مقاله پيامدهاي تربيتي نفس از منظر ملاصدرا | WORD
حقیقات کیفی و با روش توصیفی ـ تحلیلی با بهرهگیری از منابع کتابخانهای است که ضمن تبیین دیدگاه ملاصدرا درباره نفس و چگونگی حدوث و مراتب آن به تشریح مقولههای مطرح در این حوزه پرداخته و مباحث تعلیم و تربیت مرتبط با بحث حاضر را در یک چارچوب پیشنهادی در قالب مراحل و اصول تربیتی ارائه نموده است. نتایج حاصل با توجه به مراتب نفس، به تقسیمبندی مراحل تعلیم و تربیت انجامیده است. بدیهی است که اصول تعلیم و تربیت بر اساس مبانی فلسفی ملاصدرا درباره نفس در نظر گرفته شده است.
فایل رایگان مقاله ماهيت ايمان ديني از ديدگاه پل تيليخ | WORD
«پل تیلیخ» تعریف منحصر به فردی از ایمان ارائه کرده است. به نظر او، ایمان حالت دلبستگی نهایی شخص است که میتواند به امور متناهی یا نامتناهی تعلق یابد و سعادت یا شقاوت او را رقم بزند. متعلق دلبستگی نهایی انسان نیز شیء مادی یا امری معنوی است و مؤمن حاضر است تمام دارایی خود را نثار آن نماید. به نظر او، ایمان با هیچ یک از عقل و اراده، تعارض و تضادی ندارد. در ایمانِ مورد نظر «پل تیلیخ» شجاعت نیز نقش مهمی دارد و باعث میشود انسان به شکها و ترسهای احتمالی پیش رو غلبه کند.
فایل رایگان مقاله مقايسه تطبيقي مدار حرکت تربيتي انسان در اسلام با اگزيستانسياليسم | WORD
جود ندارد
بخشی از متن nx : فرآیند تربیت انسان از حرکتی منسجم و معنادار تشکیل شده است. این حرکت، آغاز و انجامی دارد، شامل محرکی به نام فاعل حرکت و موضوعی برای حرکت است، زمانی را به خود اختصاص میدهد و دارای مرزهای تعریفشده میباشد.پژوهش حاضر در مقام بیان مرزهای حرکت تربیتی است که در زبان فیلسوفان از آن به مدار و مسافت حرکت تعبیر میشود. برای تبیین بهتری از مسافت حرکت تربیتی از منظر دین، نگاهی مقایسهای با یکی از مکاتب فکری غربی (اگزیستانسیالیسم) صورت میگیرد.
فایل رایگان مقاله بررسي تطبيقي مباني مشترک تفسير قرآن و هرمنوتيک کلاسيک | WORD
قرآن و رسیدن به مراد خداوند مستلزم بهکارگیری روشهایی است که بر مبانی استواری بنا شده باشند. شناخت بهتر این مبانی میتواند ما را در یافتن سرّ اقوال مفسران یاری رساند. از سوی دیگر، هرمنوتیک کلاسیک با هدف تنقیح مبانی و روشهای فهم متن بهوجود آمده و زمینهساز تحولات فکری گستردهای شده است. وجود دغدغهها و رهیافتهای مشابه، بهرهگیری این دو حوزه از تجربیات مشترک یکدیگر را ضروری ساخته است. پژوهش حاضر با این هدف به بررسی اهم مبانی مشترک این دو دانش میپردازد.
فایل رایگان مقاله هستيشناسي جامعه از منظر متفکران ديني | WORD
احدی برخوردار میداند که در افراد حلول کرده و من جمعی آنهاست؛ اما استاد مصباح فقط فرد را اصیل انگاشته و جامعه را امری اعتباری و دارای وحدت ماهوی میداند. آیتالله جوادی آملی وجود اعتباری را مرتبه نازلی از وجود حقیقی میداند و این مرتبه از وجود را برای جامعه، قطعی میداند. ایشان نسبت به مرتبه وجودی فراتر از آنچه مطابق با نظریه اصالت جامعه باشد، نظر صریحی ندارد.بنابراین، سیر بحث در میان این متفکران، چنین است:جمعگرایی معتدل فردگرایی ناب وجود حقیقی نازل
فایل رایگان مقاله شرح و نقد روش إنّي ملاصدرا، در اثبات نظام أحسن | WORD
ر صورت وارد بودن آنها، برهان یادشده توان اثبات نظام أحسن را نخواهد داشت. مهمترین نقد شکلی به تقریر ملاصدرا، عدم رعایت ارکان برهان إنی است. در نقد محتوایی نیز به عدم توان تجربه و احساس بشر برای اثبات أحسن بودن تدابیر عالم ماده اشاره شده است؛ افزون بر اینکه ادعای نظام أحسن، فراتر از عالم ماده است. روش محقق لاهیجی، با دقتی که در انتخاب تعابیر داشته، تأیید شده است. تقریر علامه طباطبایی ظاهراً نقدی ندارد؛ اما تقریری که برخی شاگردان وی ارائه کردهاند، نقد شده است.
فایل رایگان مقاله بررسي مسئله جهاني بودن رسالت موسي و عيسي(ع) از نگاه قرآن و عهدين | WORD
کلامی، مسئله «جهانی بودن شرایع پیامبران بزرگ» است. پیامبران اولواالعزم براساس نظر مشهور و صحیح عبارتند از حضرت نوح، ابراهیم، موسی، عیسی و محمد^. دو دیدگاه درباره جهانی بودن ذکر کردهایم:1. مأمور بودن به ابلاغ پیام به همه عالم؛2. لزوم دعوت دیگران در صورت ملاقات.همچنین آیات قرآن درباره رسالت حضرت موسی و عیسی‘ دستهبندی شده، سپس براساس شواهد متعدد قرآنی، روایی و عهدین، جهانی بودن به معنای اول تقویت شده است که البته در آن صورت، معنای دوم نیز قطعی خواهد بود.
فایل رایگان مقاله بررسي و نقد آراي سلفيه در معناشناسي صفات الهي | WORD
و سنت روی آورده است (بنگرید به: الهبداشتی، 1386: 71 ـ 41) ازاینرو در معناشناسی صفات الهی نتوانسته تصویر روشنی از صفات الهی بهویژه در صفات خبری مانند استوای خدا بر عرش، وجه داشتن، دست داشتن و ... ارائه نماید. در نتیجه، صفاتی زائد بر ذات را برای خدا اثبات کرده است، که این امر با توحید صفاتی و به تبع آن با توحید ذاتی بهمعنای بساطت ذات از هرگونه ترکیب، تعارض دارد. در این مختصر، ابتدا مسئله معناشناسی و سپس از این زاویه، مبانی و اصول سلفیه در صفات بررسی و نقد میشود.
فایل رایگان مقاله تأملي بر ديدگاه ابنسينا و شيخ اشراق در علم الهي | WORD
ینرو او به علم عنایی معتقد است.شیخ اشراق نیز علم الهی به ذات را حضوری میداند؛ اگرچه آن را با مبنای نوری خود تحلیل میکند. او علم حق به اشیا، از راه اضافه اشراقیه تبیین میکند.در پایان بیان خواهد شد اگرچه تبیین سهروردی در مورد علم بعد الایجاد، تحلیلی صحیح و در مقایسه با ابنسینا، به متون دینی نزدیکتر است؛ اما ضعف آن، این است که در بحث علم قبل الایجاد فقط به ردّ دیدگاه ابنسینا پرداخته و هیچ تحلیلی ارائه نمیکند؛ گرچه این مرتبه علمی را انکار نمیکند.
فایل رایگان مقاله تحليل و بررسي علم خدا به جزئيات از منظر ابنسينا | WORD
د و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx : چگونگی علم به جزئیات، از مسائل پیچیده فلسفی است که فیلسوفان را به نظریهپردازی واداشته است. ابنسینا که یکی از بزرگترین فیلسوفان جهان اسلام است، نظریه ارتسامی و حصولیبودن علم خدا به اشیا را بهصورت کلی مطرح میکند. به باور او این امر از شگفتیهایی است که تصور آن به لطف قریحه نیاز دارد. اما این دیدگاه مورد نقد و تحلیل قرار گرفته است. این مقاله پس از طرح و تبیین نظریه، به تحلیل و نقد آن میپردازد.
فایل رایگان مقاله علم الهي از ديدگاه صدرالمتألهين | WORD
رضه داشته است. بر این اساس، خداوند در مرتبه ذات خویش، به جمیع ماسوی علم اجمالی (بسیط) دارد، که درعینحال، کاشف از تفاصیل ماسوی است. وی همچنین بر پایه اصول فلسفی خویش، از ذاتی بودن و ضروری بودن علم الهی دفاع میکند. هرچند در حکمت صدرایی، علم خداوند به ماسوی علمی ذاتی و بسیط است، اما از آنجا که مشاهد و مظاهر و مجاری حق تعالی متعددند، به اعتبار تعدد معلوم و در مقام کثرت، میتوان علم حق تعالی را دارای مراتبی دانست که عبارتند از: عنایت، قضاء، قدر، قلم، لوح و دفتر وجود.
فایل رایگان مقاله پلوراليزم ديني يا پلوراليزم در دين | WORD
لم بالا و متناسب با مقصد بشر، «دین» محسوب میشود. این دیدگاه سنتگرایان به حقانیت تمام ادیان میانجامد. از اینرو اعتقاد به نسخ و انحصارگرایی در باب حقانیت ادیانِ دیگر، امری ناصواب است. سنتگرایان با استناد به وحدت درونی یا متعالی ادیان به کثرتگرایی دینی معتقدند. ایشان برای تبیین مدعای خویش، از آموزههای تصوف و عناصر بنیادین مشترک میان ادیان بهره میگیرند. این مقاله به توضیح مؤلفههای اصلی این نظریه و بررسی و ابطال آن براساس ادله عقلی و نقلی خواهد پرداخت.
فایل رایگان مقاله مسئله «معاد و علوم جديد»؛ تبيين زندگي پس از مرگ | WORD
و عدم ثبات بدن در طول حیات یک انسان، حاکی از آن است که معاد با بدن دنیایی صورت نخواهد گرفت. او معتقد است حتی در نظر گرفتن وجود روحی مجرد نیز نمیتواند وسیله مناسبی برای حل مشکل تشخص انسان دنیوی و اخروی باشد. در این مقاله با توضیح معنای سوژهای که در تعریف روح بهکار میرود، اشکال بدم روشن میشود. همچنین با استفاده از روایات معصومین و نظر متکلمین اسلامی، مشکل اینهمانی بدن دنیوی و اخروی برطرف شده، اثبات میشود اعتقاد به معاد به هیچ وجه با عقل و علم ناسازگار نیست.