فایل رایگان مقاله چگونه توانستم اختلال يادگيري دانش آموز مورد نظر را ترميم کنم (74تا79-10- 95 تا 96 -1388)
لینک مرتبط » فایل رایگان مقاله چگونه توانستم اختلال يادگيري دانش آموز مورد نظر را ترميم کنم (74تا79-10- 95 تا 96 -1388)
فایل رایگان مقاله امامت در قرآن از منظر محقق طوسي و فاضل قوشچي | WORD
محقق طوسی ـ از علمای قرن هفتم ـ مهمترین اندیشههای کلامی خویش را بهطور موجز در تجرید الاعتقاد آورده است. محقق قوشچی ـ از اشاعره قرن نهم هجری ـ اندیشههای اشعری خود را در شرح تجرید الاعتقاد بیان کرده است. از اینرو این متن و شرح، نمایانگر منازعات دو فرقه مهم کلامی شیعه امامیه و اشاعره بهشمار میآید.در این پژوهش، چهار آیه ولایت (مائده / 55)، امامت (بقره / 124)، اولیالامر (نساء / 59) و همراهی با صادقین (توبه / 119) از منظر این دو محقق بررسی و سپس به شبهات قوشچی پاسخ داده شده است.
فایل رایگان مقاله تبيين و تحليل دليل خداشناسي پاسکال | WORD
nx : بلز پاسکال یکی از نوابغ و اندیشمندان بزرگ جهان غرب است که برهان شرطبندی را در بحث خداشناسی طرح کرده است. وی پس از تبیین دلایل نظری و عملی، اصل عملی عقلایی را پایهگذاری مینماید و به کمک آن برخی تصمیمگیریهای انسان را به صورت فرمولی توجیه میکند. سپس از این قاعده عقلایی در حوزه دین برای اثبات لزوم دینداری بهره میبرد. این پژوهش پس از تبیین دلیل او، در دو بخش دلایل نظری و عملی و قاعده عقلایی وی و نیز استفاده از آن در بحث خداشناسی یا لزوم دینداری به ارزیابی آن میپردازد.
فایل رایگان مقاله جايگاه انسان نزد ملاصدرا | WORD
ان ـ بهویژه اندیشههای ابنعربی ـ و وحی و روایات معصومین میباشد، به جایگاه انسان در نظام آفرینش از ابعاد مختلف توجه شده است. در اندیشه صدرا، انسان در قوس صعودی هستی و بعد از ایجاد عوالم نباتی و حیوانی پا به عرصه وجود میگذارد و علاوه بر داشتن ویژگیهای این عوالم، از مراتب بالاتر هستی نیز بهرهمند است. به همین دلیل میتوان انسان را خلاصه عوالم وجود نامید. در این صورت، انسان تجلی کلیه اسمای خداوند خوانده میشود و درنتیجه، انسان کامل، مظهر اعلا و اشرف تمام صفات خداوند است.
فایل رایگان مقاله شناخت روح و نفس در قرآن و تأثير آنها بر شخصيت انسان | WORD
ت و ... جایگاهی ویژه دارد. پیشینه این موضوع را باید در دانش روانشناسی جستجو نمود که گرایشی خاص با عنوان روانشناسی شخصیت به آن اختصاص یافته است. در این مقاله سعی شده با استفاده از منابع لغوی و آرای اندیشمندان اسلامی، مفهوم روح و نفس از دیدگاه قرآن و نیز جایگاه آنها در روانشناسی شخصیت بررسی شود.بررسی موضوعاتی چون چیستی روح و نفس، تفاوت روح و نفس، محدوده مفهوم روح و نفس در حوزه روانشناسی شخصیت و جایگاه نفس در بحث شخصیت بهعنوان عامل وحدت رفتار انسان از مباحث این پژوهش است.
فایل رایگان مقاله کارکردهاي کلامي روايات معيت در انديشه شيعه | WORD
ار خدشه شده است؛ اما بسیاری از منابع معتبر متقدم و متأخر شیعی و سنی، این روایات را با مضامین مختلفی نقل کردهاند و میتوان به آنها اعتماد نمود. هرچند در روایت موجود در نهجالبلاغه تأملاتی وجود دارد. از حیث دلالی سه وجه معنایی برای این روایات مطرح است: 1) معیت قرآن و اهل بیت در سیره علمی و عملی؛ 2) معیت در رتبه و منزلت؛ 3) معیت در یاری و پشتیبانی یکدیگر.تحلیل این وجوه معنایی، نتایج و لوازمی را در دو حوزه عترتشناسی و قرآنشناسی درپی خواهد داشت که در این تحقیق بدان اشاره میشود.
فایل رایگان مقاله پيامدهاي تربيتي نفس از منظر ملاصدرا | WORD
این پژوهش از تحقیقات کیفی و با روش توصیفی ـ تحلیلی با بهرهگیری از منابع کتابخانهای است که ضمن تبیین دیدگاه ملاصدرا درباره نفس و چگونگی حدوث و مراتب آن به تشریح مقولههای مطرح در این حوزه پرداخته و مباحث تعلیم و تربیت مرتبط با بحث حاضر را در یک چارچوب پیشنهادی در قالب مراحل و اصول تربیتی ارائه نموده است. نتایج حاصل با توجه به مراتب نفس، به تقسیمبندی مراحل تعلیم و تربیت انجامیده است. بدیهی است که اصول تعلیم و تربیت بر اساس مبانی فلسفی ملاصدرا درباره نفس در نظر گرفته شده است.
فایل رایگان مقاله ماهيت ايمان ديني از ديدگاه پل تيليخ | WORD
ألهان مسیحی، «پل تیلیخ» تعریف منحصر به فردی از ایمان ارائه کرده است. به نظر او، ایمان حالت دلبستگی نهایی شخص است که میتواند به امور متناهی یا نامتناهی تعلق یابد و سعادت یا شقاوت او را رقم بزند. متعلق دلبستگی نهایی انسان نیز شیء مادی یا امری معنوی است و مؤمن حاضر است تمام دارایی خود را نثار آن نماید. به نظر او، ایمان با هیچ یک از عقل و اراده، تعارض و تضادی ندارد. در ایمانِ مورد نظر «پل تیلیخ» شجاعت نیز نقش مهمی دارد و باعث میشود انسان به شکها و ترسهای احتمالی پیش رو غلبه کند.
فایل رایگان مقاله مقايسه تطبيقي مدار حرکت تربيتي انسان در اسلام با اگزيستانسياليسم | WORD
ه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx : فرآیند تربیت انسان از حرکتی منسجم و معنادار تشکیل شده است. این حرکت، آغاز و انجامی دارد، شامل محرکی به نام فاعل حرکت و موضوعی برای حرکت است، زمانی را به خود اختصاص میدهد و دارای مرزهای تعریفشده میباشد.پژوهش حاضر در مقام بیان مرزهای حرکت تربیتی است که در زبان فیلسوفان از آن به مدار و مسافت حرکت تعبیر میشود. برای تبیین بهتری از مسافت حرکت تربیتی از منظر دین، نگاهی مقایسهای با یکی از مکاتب فکری غربی (اگزیستانسیالیسم) صورت میگیرد.
فایل رایگان مقاله بررسي تطبيقي مباني مشترک تفسير قرآن و هرمنوتيک کلاسيک | WORD
تن nx : فهم آیات قرآن و رسیدن به مراد خداوند مستلزم بهکارگیری روشهایی است که بر مبانی استواری بنا شده باشند. شناخت بهتر این مبانی میتواند ما را در یافتن سرّ اقوال مفسران یاری رساند. از سوی دیگر، هرمنوتیک کلاسیک با هدف تنقیح مبانی و روشهای فهم متن بهوجود آمده و زمینهساز تحولات فکری گستردهای شده است. وجود دغدغهها و رهیافتهای مشابه، بهرهگیری این دو حوزه از تجربیات مشترک یکدیگر را ضروری ساخته است. پژوهش حاضر با این هدف به بررسی اهم مبانی مشترک این دو دانش میپردازد.
فایل رایگان مقاله هستيشناسي جامعه از منظر متفکران ديني | WORD
و حیات و روح واحدی برخوردار میداند که در افراد حلول کرده و من جمعی آنهاست؛ اما استاد مصباح فقط فرد را اصیل انگاشته و جامعه را امری اعتباری و دارای وحدت ماهوی میداند. آیتالله جوادی آملی وجود اعتباری را مرتبه نازلی از وجود حقیقی میداند و این مرتبه از وجود را برای جامعه، قطعی میداند. ایشان نسبت به مرتبه وجودی فراتر از آنچه مطابق با نظریه اصالت جامعه باشد، نظر صریحی ندارد.بنابراین، سیر بحث در میان این متفکران، چنین است:جمعگرایی معتدل فردگرایی ناب وجود حقیقی نازل
فایل رایگان مقاله شرح و نقد روش إنّي ملاصدرا، در اثبات نظام أحسن | WORD
ح شده است که در صورت وارد بودن آنها، برهان یادشده توان اثبات نظام أحسن را نخواهد داشت. مهمترین نقد شکلی به تقریر ملاصدرا، عدم رعایت ارکان برهان إنی است. در نقد محتوایی نیز به عدم توان تجربه و احساس بشر برای اثبات أحسن بودن تدابیر عالم ماده اشاره شده است؛ افزون بر اینکه ادعای نظام أحسن، فراتر از عالم ماده است. روش محقق لاهیجی، با دقتی که در انتخاب تعابیر داشته، تأیید شده است. تقریر علامه طباطبایی ظاهراً نقدی ندارد؛ اما تقریری که برخی شاگردان وی ارائه کردهاند، نقد شده است.
فایل رایگان مقاله بررسي مسئله جهاني بودن رسالت موسي و عيسي(ع) از نگاه قرآن و عهدين | WORD
: یکی از مباحث کلامی، مسئله «جهانی بودن شرایع پیامبران بزرگ» است. پیامبران اولواالعزم براساس نظر مشهور و صحیح عبارتند از حضرت نوح، ابراهیم، موسی، عیسی و محمد^. دو دیدگاه درباره جهانی بودن ذکر کردهایم:1. مأمور بودن به ابلاغ پیام به همه عالم؛2. لزوم دعوت دیگران در صورت ملاقات.همچنین آیات قرآن درباره رسالت حضرت موسی و عیسی‘ دستهبندی شده، سپس براساس شواهد متعدد قرآنی، روایی و عهدین، جهانی بودن به معنای اول تقویت شده است که البته در آن صورت، معنای دوم نیز قطعی خواهد بود.
فایل رایگان مقاله بررسي و نقد آراي سلفيه در معناشناسي صفات الهي | WORD
گرایی در قرآن و سنت روی آورده است (بنگرید به: الهبداشتی، 1386: 71 ـ 41) ازاینرو در معناشناسی صفات الهی نتوانسته تصویر روشنی از صفات الهی بهویژه در صفات خبری مانند استوای خدا بر عرش، وجه داشتن، دست داشتن و ... ارائه نماید. در نتیجه، صفاتی زائد بر ذات را برای خدا اثبات کرده است، که این امر با توحید صفاتی و به تبع آن با توحید ذاتی بهمعنای بساطت ذات از هرگونه ترکیب، تعارض دارد. در این مختصر، ابتدا مسئله معناشناسی و سپس از این زاویه، مبانی و اصول سلفیه در صفات بررسی و نقد میشود.
فایل رایگان مقاله تأملي بر ديدگاه ابنسينا و شيخ اشراق در علم الهي | WORD
میشود. از اینرو او به علم عنایی معتقد است.شیخ اشراق نیز علم الهی به ذات را حضوری میداند؛ اگرچه آن را با مبنای نوری خود تحلیل میکند. او علم حق به اشیا، از راه اضافه اشراقیه تبیین میکند.در پایان بیان خواهد شد اگرچه تبیین سهروردی در مورد علم بعد الایجاد، تحلیلی صحیح و در مقایسه با ابنسینا، به متون دینی نزدیکتر است؛ اما ضعف آن، این است که در بحث علم قبل الایجاد فقط به ردّ دیدگاه ابنسینا پرداخته و هیچ تحلیلی ارائه نمیکند؛ گرچه این مرتبه علمی را انکار نمیکند.
فایل رایگان مقاله تحليل و بررسي علم خدا به جزئيات از منظر ابنسينا | WORD
یل ورد مي باشد و در فايل اصلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx : چگونگی علم به جزئیات، از مسائل پیچیده فلسفی است که فیلسوفان را به نظریهپردازی واداشته است. ابنسینا که یکی از بزرگترین فیلسوفان جهان اسلام است، نظریه ارتسامی و حصولیبودن علم خدا به اشیا را بهصورت کلی مطرح میکند. به باور او این امر از شگفتیهایی است که تصور آن به لطف قریحه نیاز دارد. اما این دیدگاه مورد نقد و تحلیل قرار گرفته است. این مقاله پس از طرح و تبیین نظریه، به تحلیل و نقد آن میپردازد.
فایل رایگان مقاله علم الهي از ديدگاه صدرالمتألهين | WORD
الی به ماسوی عرضه داشته است. بر این اساس، خداوند در مرتبه ذات خویش، به جمیع ماسوی علم اجمالی (بسیط) دارد، که درعینحال، کاشف از تفاصیل ماسوی است. وی همچنین بر پایه اصول فلسفی خویش، از ذاتی بودن و ضروری بودن علم الهی دفاع میکند. هرچند در حکمت صدرایی، علم خداوند به ماسوی علمی ذاتی و بسیط است، اما از آنجا که مشاهد و مظاهر و مجاری حق تعالی متعددند، به اعتبار تعدد معلوم و در مقام کثرت، میتوان علم حق تعالی را دارای مراتبی دانست که عبارتند از: عنایت، قضاء، قدر، قلم، لوح و دفتر وجود.
فایل رایگان مقاله پلوراليزم ديني يا پلوراليزم در دين | WORD
ن طبق اراده عالم بالا و متناسب با مقصد بشر، «دین» محسوب میشود. این دیدگاه سنتگرایان به حقانیت تمام ادیان میانجامد. از اینرو اعتقاد به نسخ و انحصارگرایی در باب حقانیت ادیانِ دیگر، امری ناصواب است. سنتگرایان با استناد به وحدت درونی یا متعالی ادیان به کثرتگرایی دینی معتقدند. ایشان برای تبیین مدعای خویش، از آموزههای تصوف و عناصر بنیادین مشترک میان ادیان بهره میگیرند. این مقاله به توضیح مؤلفههای اصلی این نظریه و بررسی و ابطال آن براساس ادله عقلی و نقلی خواهد پرداخت.
فایل رایگان مقاله مسئله «معاد و علوم جديد»؛ تبيين زندگي پس از مرگ | WORD
نهای مختلف و عدم ثبات بدن در طول حیات یک انسان، حاکی از آن است که معاد با بدن دنیایی صورت نخواهد گرفت. او معتقد است حتی در نظر گرفتن وجود روحی مجرد نیز نمیتواند وسیله مناسبی برای حل مشکل تشخص انسان دنیوی و اخروی باشد. در این مقاله با توضیح معنای سوژهای که در تعریف روح بهکار میرود، اشکال بدم روشن میشود. همچنین با استفاده از روایات معصومین و نظر متکلمین اسلامی، مشکل اینهمانی بدن دنیوی و اخروی برطرف شده، اثبات میشود اعتقاد به معاد به هیچ وجه با عقل و علم ناسازگار نیست.
فایل رایگان مقاله تبيين و تحليل «ابطال تناسخ براساس حرکت جوهري صدرايي» | WORD
ری شود. مطابق اصل حرکت جوهری در فلسفه صدرایی، نفس، جسمانیهالحدوث است و بهتدریج و هماهنگ با آن رشد مییابد و فعلیت و صورت پیدا میکند. زمانی که در این دنیا به استکمال رسید، از بدن جدا میشود و به عالم برزخ میرود. بنابراین ممکن نیست نفسِ فعلیتیافته به حالت قوه بازگردد و از آنِ بدن دیگری شود. پس تناسخ به معنی بازگشت نفس به بدن انسان و غیر آن، محال است. در نتیجه ارائه تحلیلی از برهان صدرا بر این امر ضرورت دارد.رویکرد این نوشتار تحلیل و بررسی برهان ملاصدرا در ابطال تناسخ است.
فایل رایگان مقاله «بازتنيابي»؛ نگاهي قرآني ـ فلسفي | WORD
مسئله «تناسخ» یا «بازتنیابی» است. تناسخ از مسئلههای مهمی است که مورد توجه ویژه متفکران مسلمان اعم از فیلسوفان، متکلمین، عارفان و مفسران بوده است. مقاله حاضر قصد دارد پس از بررسی معناشناسی و تحلیل انواع تناسخ، به بررسی دلایل آن بپردازد. دلایل مطرح شده دراینباره سه دستهاند؛ برخی عقلی یا فلسفیاند، بعضی دیگر نقلی ـ اعم از قرآنی یا روایی ـ اند. البته در پارهای از دلایل نقلی نیز شبهه امکان تناسخ، وجود دارد. مقاله پیشرو به تحلیل و بررسی هر سه دسته دلیل میپردازد.
فایل رایگان مقاله تأملي بر «اثبات تناسخ، براساس وحدت خاطرات» | WORD
ص شده است تعداد زیادی از این افراد دچار توهماند، یا احتمال فریبکاری آنان وجود دارد؛ اما ادعای بیش از سی نفر مورد توجه قرار گرفته است.برای تکیه بر خاطرات این افراد به عنوان دلیلی بر تناسخ، باید معیار وحدت هویت شخصی را صرف خاطرات بگیریم؛ اما این معیار اولاً به شروطی مانند واقعی بودن خاطرات بستگی دارد و ثانیاً به وجود شاهدی که واقعیبودن آن خاطرات را تأیید کند. وجود این شاهدان میتواند احتمال اینکه در ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم، این اطلاعات را از آنان گرفته باشد وجود دارد.
فایل رایگان مقاله «تناسخ» و شبهات ديني آن | WORD
بود نشده به بدن انسانی دیگر تعلق میگیرد و با بدن جدید، پاداش یا مکافات اعمال پیشین خود را تحمل میکند که در اصطلاع کلامی و ادیان از آن به «تناسخ» یاد میشود.فلاسفه در کتب فلسفی خود، درباره بطلان تناسخ ادله مختلفی ارائه دادند. برخی روایات نیز به صراحت، آن را انکار میکند. با وجود این، ظاهر بعضی آموزههای دینی بر امکان و وقوع تناسخ در دنیا یا قیامت دلالت دارد. در این مقاله، نخست ادله بطلان تناسخ و سپس شبهات دینیای که بر امکان و وقوع تناسخ دلالت دارد، تحلیل و تبیین میشود.
فایل رایگان مقاله مقايسه رويکرد شيخ اشراق و ملاصدرا به مسئله «تناسخ» | WORD
شیرازی، الگو و استخوانبندی اندیشه این دو متفکر در مسئله تناسخ یکسان نیست. این دو هم در مبانی تصوری و معناشناسی تناسخ متفاوتاند و هم در مبادی تصدیقی آن. همین امر موجب شده تا در این موضوع رویکردی متفاوت داشته باشند. در نتیجه، یکی همدلانهتر با تناسخیه حرکت کرده و دیگری ایشان را محکوم کرده است. صدرالمتألهین مباحث نفس و در پی آن «تناسخ» را در حوزه الهیات و بهصورت مستقل و یکجا مطرح میکند؛ اما نفسشناسی سهروردی، بهویژه در مقام تعریف، از نظم منطقی بیبهره است..
فایل رایگان مقاله آيه ميثاق و نظريه خداشناسي فطري؛ رهيافتي تاريخي | WORD
سی، سخنانی است که اندیشمندان اسلامی اعم از محدثان، متکلمان، عرفا، فلاسفه و مفسران در ذیل آیه 172 سوره اعراف ـ که به آیه «میثاق» یا «ذر» مشهور است ـ بیان داشتهاند.در طول تاریخ اندیشه اسلامی، در ذیل آیه مزبور، سه مفهومسازی عمده از خداشناسی فطری شکل گرفته است که بر «حصول معرفت همگانی نسبت به خداوند در عالم پیشین»، «بداهت و ضرورت وجود خدا» و «استعداد نفس برای معرفت به وجود او» استوار است. در این میان، تنها مفهومی که به لحاظ دلالی به ظاهرِ آیه قابل استناد است، مفهوم نخست است.
فایل رایگان مقاله تبيين حد وسط در اخلاق ارسطويي | WORD
د. به این نظریه انتقاداتی شده که بسیاری از آنها ناشی از عدم فهم صحیح در تبیین حد وسط از دیدگاه ارسطو است. در این مقاله ضمن تبیین مفهوم حد وسط از دیدگاه ارسطو، بین دو مورد تفاوت گذاشته شده است:1. حد وسط حقیقی به عنوان فضیلت کامل و جامع همه فضائل؛2. حد وسط در افعال و انفعالات به عنوان یک قاعده کلی عملی جهت تعیین حد وسطهای جزئی برای رسیدن به حد وسط حقیقی.چون مفاهیمی مانند سعادت و فضیلت ارتباط مستقیمی با تبیین این نظریه دارد این دو مفهوم از نظر ارسطو مورد بررسی قرار گرفته است.
فایل رایگان مقاله خردورزي در نابسامانيهاي زندگي | WORD
سازی خود کمک میگیرند و داشتهها و ابزارهای رفاهی خود را مینگرند و به جای احساس رنج و اندوه از کمبود و مصیبت زندگی، میکوشند. این نوع برخورد با ناملایمات، مقتضای عقلانیت و مثبتنگری در مواجهه با نابسامانیها خواهد بود.مقاله حاضر، به تشریح و ستایش این نگرش و ارزشهای آن میپردازد. یکی از نکتههای مهم در نگارش این مقاله با توجه به بعضی راهکارها در پیشامد حوادث ناگوار زندگی، پیشگیری از حالت یأس و جلوگیری از افسردگی و کسالتهای روحی همگان، بهویژه در دوران جوانی است.
فایل رایگان مقاله سنجش و سازش عقل و ايمان از منظر فخرالدين رازي | WORD
دادههای عقلانی است که اندیشمندان بزرگ هر دوره فکری نیز بدان پرداختهاند.این پژوهش در جستجوی رهیافت «فخررازی»، فیلسوف، متکلم و مفسر بزرگ قرن ششم و هفتم است که تلقی وی از آموزههای الاهی و بشری و میزان همخوانی این دو، بسیار مهم است. وی فردی «اشعری» است؛ اما در این منازعه، جانب عقل را گرفته، پشتوانه نقل را عقل دانسته و گستره آن را نیز بر عهده همان میداند. البته فخررازی در دوران آخر عمر خویش، به پژوهشهای قرآنی و عرفانی روی میآورد و نصگرایی را بر خردپیشگی ترجیح میدهد.
فایل رایگان مقاله نقد و بررسي تقرير علامه طباطبايي از برهان صديقين | WORD
بلکه از خود هستی و وجود، بر وجود خداوند استدلال شده است. در تقریری که «صدرالمتألهین» از برهان صدیقین ارائه داده، از چندین مقدمه فلسفی استفاده کرده است، ولی در تقریر مرحوم «علامه طباطبایی» از آن برهان، هیچ نوع مقدمه فلسفیای به کار نرفته است. به عبارت دیگر، هنگامی که فیلسوف الهی وارد بحث اثبات خدا میشود، میتواند بدون گذراندن هیچ مسئله فلسفی، واجب بالذات را اثبات کند. هدف این مقاله، نقد و تحلیل تقریر مرحوم علامه طباطبایی از برهان صدیقین و ارائه تقریری نوین از آن برهان است.
فایل رایگان مقاله غايتنگري اخلاقي و مسئوليت اجتماعي
(بررسي دو روايت تکساحتي و دوساحتي از فلسفه اخلاق غايتنگر) | WORD
أکید بر هویت جماعتی و اولویتیابی تعهد به خیر جماعتها، مسئولیت اجتماعی را به شکلی تاریخمند و غیرانتخابی، در چارچوب تبعیتپذیری و عمل متعهدانه به الگوهای رفتاری جامعه معنا کند و روایت دوم، از یک سو در ساحت طبیعتگرا با الگوی مسئولیت اجتماعی در روایت نخست تفاوت بارزی ندارد و از دیگر سو، در ساحت فطرتگرا، با تأکید بر ذاتگروی و شمولپذیری، مسئولیت اجتماعی را به شکلی غیرتاریخمند و انتخابی، در چارچوب انطباقپذیری الگوهای رفتاری جامعه با غایات و مطلوبیتهای ذاتی نماید.
فایل رایگان مقاله امامت در مقايسه دو رويکرد کلامي و فلسفي | WORD
اسفه اسلامی از آن جهت محل توجه بوده که امام×، هدایتکننده جامعه فاضله بهسوی کمالات و سعادت بوده و از آن جهت مورد توجه اساسی متکلمان واقع شده که امام× با پذیرش ریاست دینی و دنیایی جامعه، پس از رسول خدا| حافظ هویت دینی میشد. در مقاله حاضر، این مسئله از جهت روشی که متکلمان و فلاسفه در بررسی امامت به کار میگیرند و از حیث ماهیت و نقش و هدفی که برای امامت و وجود امام قائلاند، بررسی شده و ضمن اعتقاد نویسنده به وجود موارد افتراق و اشتراک، این موارد به اجمال مورد بحث واقع شدهاند.