فایل رایگان مقاله بازکاوي مصداق «صادقين» در آيه «کُونُوا مَعَ الصَّادِقِينَ» | WORD
معصوم آن حضرت دانستهاند، اما مفسران أهلسنت در این باره دارای اختلاف نظر هستند؛ برخی مصداق آن را مهاجران، برخی مهاجران و أنصار، برخی خلفاء راشدین، برخی متخلفین از غزوه تبوک، برخی أهل حلّ و عقد و تعدادی نیز امام علی× و أصحاب او دانستهاند. در پژوهش پیشرو، دیدگاههای مختلف با روش توصیفی تحلیلی، مورد بازکاوی قرار گرفته و با إستناد به مستندهای نقلی و إستدلال عقلی، مصداق صادقین را امام علی× و أهل بیت معصوم پیامبر| معرفی شده است.
فایل رایگان مقاله تحليلي بر تأثير إختلاف قرائت در «أَوْ لامَسْتُمُ النِّسَاءَ»
بر گفتمان فقهي قرضاوي | WORD
» و «لمستم» و بررسی وجوه قرائتها و إحتجاجهای هر قرائت، با نگاهی تحلیلی نشان داده میشود که تنوع برداشتهای حُکمی از این آیه ناظر به إختلاف قرائتهای آیه است و توجه به قرائتها؛ تفاسیر و فتاوی مختلف را ایجاد کرده است. نگارندگان در این مقاله با شیوه تحلیلی ـ تطبیقی به بررسی ترجمههای آیه 43 پرداختهاند و با ارائه دیدگاههای فقهی، قرائی و روایی، ضعف و لغزش برخی از ترجمهها و فتواها را در عبارت «لامستم النساء» نشان دادهاند.
فایل رایگان مقاله تحليل معناشناختي صلاح در قرآن کريم
از منظر علامه طباطبايي و آيتالله جوادي آملي | WORD
مل صالح، انسان به این مقام دست نمییابد. علامه طباطبایی و آیتالله جوادیآملی از این دستهاند. این پژوهش با روش توصیفی ـ تحلیلی با بررسی دیدگاه فوق، آن را دیدگاهی مستحکم و قویم یافته و بر دیدگاه عموم مفسران ترجیح داده است. بنابراین دیدگاه، قرآن کریم به هر کسی که عمل صالح انجام دهد، صالح اطلاق نمیکند، بلکه در بسیاری از آیات قرآن کریم صالح، منزلتی ویژه و وصف کسی است که گوهر ذاتش صالح باشد و صلاح در او ملکه و فصل مقوم وی گردیده باشد.
فایل رایگان مقاله بررسي ديدگاه مفسران در تفسير آيات بازگوکننده تقاضاي رؤيت خدا | WORD
ت، رؤیت بصری بوده یا رؤیت غیربصری، در بین مفسران إختلاف نظر وجود دارد؛ برخی رؤیت مورد تقاضای حضرت موسی× را رؤیت بصری دانسته که از جانب قوم ایشان در میقات صورت گرفته است، برخی دیگر تقاضای رؤیت بصری را از جانب خود حضرت میدانند و گروه سوم رؤیت مورد تقاضا از سوی حضرت موسی× را به علم ضروری به خدا معنا کردهاند. از بررسی آیات چنین بهنظر میرسد که رؤیت مورد تقاضای حضرت موسی× رؤیت بصری بوده که به إصرار قوم و از جانب آنان صورت گرفته است.
فایل رایگان مقاله بررسي و نقد ديدگاهها درباره چرايي ذکر نشدن أوليالأمر
بهعنوان مرجع نزاع در آيه 59 نساء | WORD
برای ذکر آنها بهعنوان مرجع حل اختلاف وجود ندارد، شماری نیز برخوردار نبودن أولیالأمر از حق تشریع را بهعنوان علت عدم ذکر، یاد کردهاند. از تحلیل درونمتنی و برونمتنی آیه چنین بهدست میآید که آنچه بهعنوان علت عدم ذکر أولیالأمر بهعنوان مرجع حل إختلافها بیان شده است، بر خلاف ظهور آیه بوده، دیگر آنکه چون أولیالأمر، خود مورد نزاع یا طرف نزاع قرار میگیرند، بر این اساس معقول نیست در متنازعفیه، مرجع حل اختلاف باشند.
فایل رایگان مقاله بررسي تفسيري رابطه «افساد في الارض» با «محاربه»
با تأکيد بر آيه 33 مائده | WORD
د؛ برخی معتقدند که سعی در افساد فی الارض، حاکی از قصد و غرض محارب مصطلح است و تحقق هر دو عنوان برای اجرای مجازاتهای مذکور کافی است. در مقابل، گروهی دیگر تنها سعی در افساد فی الارض را کافی دانسته و محاربه به معنای اصطلاحی آن در آیه را، از مصادیق افساد فی الارض دانستهاند. این پژوهش، ضمن مغایر دانستن دو عنوان مذکور، وجود هر دو را برای ثبوت مجازاتهای چهارگانه ضروری دانسته و محاربه مذکور در آیه را وسیعتر از مفهوم اصطلاحی میداند.
فایل رایگان مقاله بررسي راهکارهاي ايجاد و تقويت انس دانشجويان با تفسير قرآن | WORD
سی قرار دهد. فرهنگسازی در مقاطع تحصیلی پیش از دانشگاه، اتخاذ جذابترین روش در تولید و ارائه محتوا، توجه به عوامل انگیزش در مخاطب، استفاده از راهبردهای مبتنی بر «کونوا دعاه الناس بغیر السنتکم» و لزوم ایجاد تحول در معیارهای گزینش مربیان و مدرسان معارف قرآنی، توجه به نقش و تاثیر رسانه و هنر در تربیت پنهان جوانان و اندیشیدن جهت به کارگیری تدبیر مناسب در پاسخگویی به شبهات مطرح پیرامون قرآن و آموزههای آن، از جمله این راهکارها است.
فایل رایگان مقاله بررسي تفسيري آيات سجده فرشتگان بر حضرت آدم عليه السلام | WORD
گاه آنان، پرداختهاند. مفسران درباره اینکه شخص حضرت آدم× یا نوع آدمی ـ و حضرت به عنوان نماینده دیگر انسانها ـ مسجودٌ له فرشتگان بوده و نیز درباره اینکه در امر به سجده، خطاب شامل همه فرشتگان بوده است یا برخی از آنان، اختلاف نظر دارند. این مقاله ضمن بررسی دیدگاههای فوق بر آن است که امر به سجده در این آیات، امر حقیقی است و این امر برای تکریم و تعظیم شأن آدم انجام یافته است و فرشتگان برای امتثال فرمان خداوند جبین بر خاک نهادهاند.
فایل رایگان مقاله تفسير آيات انسانشناسي و نقش آن در شناخت درماني افسردگي | WORD
خود در رخدادها را میآموزد تا بر اساس آن از پندارههای شخصیسازی رخدادها بپرهیزد. افزون بر این آگاهی و باور به این آموزهها، انتظارات فرد را با توانمندیهای خود و دیگران هماهنگ ساخته، او را از انگاره بایدها و نبایدها میرهاند. رویکرد شناخت درمانی افسردگی در تفسیر آیات انسانشناسی، رهاورد ویژه این پژوهش در حوزه تفسیر و قرآن محور بودن آموزهها در درمان این اختلال شخصیتی، رهیافتی نو در حوزه علم روانشناسی بالینی و مشاوره است.
فایل رایگان مقاله نقد ديدگاه تفسيري فخر رازي، سيوطي، آلوسي و زحيلي
در تفسير آيه تبليغ | WORD
ما جمعی از مفسران اهلسنت درباره تفسیر و شأن نزول آیه، دارای دیدگاههای متعددی میباشند و در این زمینه چندین شأن نزول را برای آیه تبلیغ بیان کردهاند. مقاله حاضر ضمن بیان دیدگاههای تفسیری فخر رازی، سیوطی، آلوسی و زحیلی، از مفسران اهلسنت، به بررسی آنها میپردازد. اقوال آنان در تفسیر آیه تبلیغ مردد میان: حراست از پیامبر اکرم| توسط عباس، اظهار عیبجویی و بیان لغزشهای یهود، ابلاغ مطلق اوامر الهی و جانشینی حضرت علی× میباشد.
فایل رایگان مقاله بررسي جنگ نرم در آيات قرآن | WORD
در پس پرده حجاب قرار میگیرد. قرآن کریم جلوههای گوناگون جنگ نرم را از طریق داستانهای انبیا و رخدادهای عصر پیامبر اکرم| بیان نموده است. از جمله این روشها میتوان به استهزاء و تحقیر مظاهر دینی در قالب شوخی، تفرقهافکنی به نام استقلالطلبی، پخش شایعات به نام روشنگری و تضعیف رهبری با تهمت زدن و تحقیر نمودن اشاره نمود. تمسک به تعالیم دینی و اطاعت از رهبران آسمانی، بصیرت، صبر و تقوا، راهکارهای قرآنی مقابله با نبرد روانی دشمن است.
فایل رایگان مقاله منزلت آب و تضمين منابع آبي براي توسعه از منظر آيات قرآن | WORD
سبت به طبیعت و عناصر آن از جمله آب و منافع حیاتی آن در زندگی بشر، توجه ویژهای دارد؛ مسئلهای که مورد تأکید دانشمندان علوم تجربی عصر حاضر است. این مقاله بر آن است تا با استفاده از آیات قرآن درباره آب و اهمیت آن در زندگی بشر، وضعیت آب را در شرایط کنونی و آینده جهان، بررسی نماید. با توجه به مطالعات علمی، برای تداوم صحیح حیات نسل بشر، لازم است تا آموزههای قرآنی در مورد عنصر حیاتبخش آب و چگونگی استفاده از آن، مورد توجه جدی قرار گیرد.
فایل رایگان مقاله جستاري تفسيري در حليت ذبيحه کتابي | WORD
ی از روایات آن را به معنای ذبیحه اهل کتاب دانستهاند و در مقابل، بخش دیگری از روایات آن را به حبوب تفسیر نمودهاند. این مقاله پس از بررسیهای تفسیری، تفسیر طعام به حبوب را از باب ذکر مصداق طعام میداند. در صورت عدم پذیرش این نظر و باقی ماندن تعارض در روایات، این دو دسته از روایات متعارض از درجه اعتبار ساقط میگردند. در این هنگام باید به ظاهر آیه رجوع نمود و یا اینکه روایات حلیت ذبیحه را به جهت داشتن تطابق با آیه، دارای رجحان دانست.
فایل رایگان مقاله معناگرايي در تفسير صفات خبريّه | WORD
اه اول الفاظ بر ارواح معانی وضع شدهاند و بر اساس اندیشه دوم الفاظ در ابتدا بر معانی مادی وضع شدهاند، اما به تدریج در معانی معنوی با تجرید از خصوصیات جسمانی، به صورت حقیقی استعمال شدهاند. بسیاری پنداشتهاند که این دو، یک نظریه است. این مقاله برآن است که میان این دو نظری شبیه به هم تفاوت بگذارد. در نوشتار حاضر پنج دلیل بر متفاوت بودن این دو اندیشه ارائه شده است. در بخش پایانی هر دو اندیشه به صورت جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است.
فایل رایگان مقاله توکل و مسئله کفايت خدا از منظر آيات قرآن | WORD
ینش انسان و بهدستگیری زمام امور انسان از سوی خداوند میشود، بیدرنگ پرسش از نیازمندی یا بینیازی خدا به انسان، ذهن کنجکاو آدمی را پر میکند و به دنبال آن مسائلی چون: رابطه توکل با تنبلی، ارتباط توکل با فقرآوری، چگونگی جمع میان توکل و توسل به اسباب ظاهری و آثار بیرونی و درونی توکل، در انسان مطرح میشود. مقاله حاضر با نگاهی عمیق و کاربردی به آیات قرآنی و متون دینی، مسئله محوری مزبور و ابعاد مختلف آن را مورد بررسی قرار داده است.
فایل رایگان مقاله چيستي حقيقت عرش در قرآن کريم و تحليل ديدگاه مفسِّران | WORD
گاهها در این خصوص بپردازد. از میان دیدگاههای پنجگانه قرآنپژوهان درباره عرش، دیدگاه پنجم افزون بر روشمندی و جامعیت، میکوشد تا با حفظ ظاهر آیات از هرگونه تکلّف مضِّر و تحمیل رأی بر آیات اجتناب ورزد و در عمل تفسیری روشن از مجموعه آیات را ارائه نماید. از نظر این دیدگاه، عرش مرکز و جایگاه عینی و حقیقتی از حقایق هستی است که زمام تدبیر امور جهان با همه کثرت و تنوّع، در آنجا مجتمع و سامانیافته و از آنجا بهسوی هستی صادر میشود.
فایل رایگان مقاله تفسير حکمت تکرار «تمثيل دنيا» در قرآن | WORD
کار رفته است. ازاینرو هر جا حکمت الهی اقتضا نموده است با ذکر تمثیلی مسیر فهم مسئله تسهیل گردیده و حجت بر مخاطبین تمام گشته است. قرآن درباره زندگی دنیا از تمثیل آب باران استفاده نموده و آن را در آیات 24 سوره یونس، 45 سوره کهف و 20 سوره حدید تکرار کرده است. تحلیل و بررسی این تمثیلات سهگانه نشان از تبیین ابعاد و مراتب مختلف حیات در قالب یک تمثیل ساده دارد. این مقاله بر آن است تا حکمت تکرار و ارتباط و تناسب این آیات را مورد واکاوی قرار دهد.
فایل رایگان مقاله نقش درختان در جذب، کنترل و کاهش آلودگيهاي صوتي
«براساس تفسير علمي آيه چهارم سوره منافقون» | WORD
است. حقایقی که پس از گذشت 14 قرن از نزول قرآن با گسترش و پیشرفت دانش بشری و امکانات علمی به اثبات رسیده است. آیه 4 سوره منافقان: «کَأَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَه یَحْسَبُونَ کُلَّ صَیْحٍه عَلَیْهمْ» از جمله آیاتی است که بر اساس یک گمانه، مورد تأیید کشفیات مسلم علمی قرار گرفته است. ازاینرو احتمال اشاره این آیه به «قابلیت و نقش درختان در جذب، کنترل و کاهش آلودگیهای صوتی» که امروزه بهعنوان یک حقیقت علمی پذیرفته شده است، وجود دارد.
فایل رایگان مقاله تفسير آيات دال بر فطري بودن خداشناسي | WORD
ن داد: آیاتی که به راحت بر فطرت دلالت دارد. آیاتی که پیامبران را مذکِّر معرفی نموده است. آیاتی که بیانگر آن است که دستهای از مشرکان علیرغم باورمندیشان نسبت به خداوند، به شرک ربوبی گرفتار گشتهاند و آیاتی که به بازگویی جریان عالم ذر یا الست مربوط است. برخلاف روش معمول محققان قرآنی در بررسی آیات مربوط به فطرت ـ که به بررسی و تفسیر آیات دسته اول و چهارم بسنده میکنند ـ میبایست همه آیات گروههای چهارگانه فوق مورد توجه قرار گیرد.
فایل رایگان مقاله تحليل تفسيري آيات پاداش رسالت | WORD
بر آن است تا با طرح دیدگاه مفسران قرآن در این خصوص و با تبیین این دو گروه از آیات، به رفع تعارض ظاهری آنها بپردازد و با مفهومشناسی واژه مودت و قربی و بررسی پیرامون نوع استثنا در آیه «قُلْ لا أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّهَ فِی الْقُرْبی» و نقد ادعای نسخ آیه، این موضوع را تحلیل و بررسی نماید. پژوهشگران در پایان باورمند گردیدهاند که پاداش رسالت پیامبر خاتم|، همان اظهار مودت به اهل بیت پاک و مطهر ایشان است.
فایل رایگان مقاله متشابهات قرآن و تفسير صحيح آن از ديدگاه
ابنشهرآشوب مازندراني | WORD
ظر: اختلاف در امور دینی، آیات متناقض و آیاتی که دو یا چند معنا از آن محتمل است و باید بر معنای درستتر حمل شود، میداند؛ در این مقاله با تکیه بر کتاب مذکور، دیدگاههای تفسیری ابنشهر آشوب در تبیین آیات متشابه و مشکل قرآن، مورد پردازش قرار گرفته است. براساس این پژوهش دانسته میشود که وی با بهرهمندی از روشهای مختلف همراه با جهتگیری عالمانه، به تصحیح شبهات و انحرافات موجود دراینباره پرداخته و پرده از ابهام آنها برداشته است.
فایل رایگان مقاله آموزه توحيد ربوبي در سوره قلم | WORD
ق این هدف، توحید الوهی میباشد که بر توحید ربوبی استوار است. برای اینکه این آموزه به شکل صحیح در اختیار مردم هر عصری قرار گیرد باید به رصد نحو آموزش توحید ربوبی خداوند به بندگان، در سورههای نخستین قرآن که بر این آموزه تأکید بیشتری شده است، پرداخت. به همین جهت در این مقاله سعی بر آن است تا شاخصههای توحید ربوبی پروردگار و همچنین شیوههای بیان آنها و نحو هدایت بشر بهسوی این آموزه مورد کنکاش قرار گیرد تا الگویی از آن استخراج گردد.
فایل رایگان مقاله استنباطهاي فقهي تفسيري ائمه اطهار^ از آيات الاحکام غير مشهور | WORD
تهاند اما جزء آیات الاحکام مشهور شمرده نشده است. یافتههای این تحقیق نشان میدهد که با توجه به وسعت دلالت آیات قرآن و نیز استشهادهای امامان معصوم^ به آیاتی که در ظاهر و دلالت اولیه خود ارتباطی به احکام و مسائل فقهی ندارند، میتوان دایره آیات الاحکام را وسیعتر از آنچه تاکنون پذیرفته شده، دانست. همچنین این گونه استنادهای امامان معصوم^ و برداشتهای ظریف فقهی آنان از برخی آیات قرآن، حاکی از بینش الهی ویژه آنان در پرتو امامت است.
فایل رایگان مقاله مهدويت در تفسير آيات اسراء | WORD
ن یهود، به حوادث مشابه در دین اسلام میکشاند. این آیات که به بخشی از تاریخ پر فراز و نشیب بنی اسرائیل، صعود و نزول اخلاقی و معرفتی و فساد و عقاب آنان اشاره دارد، به کمک روایاتی که ابتلاء و امتحان امت خاتم را همانند روش و سنت زمان بنی اسرائیل میداند، سبب هوشیاری و مراقبت بیشتر در برابر فتنههای پیش از ظهور و وظیفهشناسی و آمادگی و انتظار خردمندانهتر نسبت به عصر منجی موعود و ایام ظهور مصلح کل و حکومت جهانی آن حضرت میگردد.
فایل رایگان مقاله بررسي دانش تفسيري ويژه اهلبيت | WORD
اهل بیت^ شامل: درک مراد اصلی آیات، فهم دقیق و غیر قابل خطا از بطون قرآن، تأویل صحیح آیات متشابه، بیان مصادیق باطنی برای آیات و بیان امور غیبی است که تنها در انحصار معصومین است و دیگر مفسران به فراخور سطح علمی خود، به مراتبی از تفسیر دست یافته و از بیانات تفسیری اهل بیت برخوردارند. این مقاله با استناد به روایات تفسیری اهل بیت^ و بیان نمونههایی از آن، در صدد اثبات معرفت خاص اهل بیت^ نسبت به قرآن و انحصار فهم کامل قرآن به ایشان است.
فایل رایگان مقاله خردورزي در هندسه معرفتي تفسير سوره حجرات | WORD
دارد، آنچه در رأس این هرم میدرخشد خردپذیری گزارههای آن و سوق دادن مخاطبان به تعقل در جریان تعبد است. این مقاله با تأملی در مفردات، مضامین و سیاق سوره، در کنار اسلوب بیان نشان میدهد که چگونه این آیات، از سویی دارای گزارههای خردپذیر است و از سوی دیگر خرد انسانی را در دستیابی به حقایق، مدد و در جهت شکوفایی آن بسترسازی میکند. تعلیل احکام، تشبیه محسوس، وضع احکام اعتباری، تغییر خطاب، و مرزبندی مفهومی شیوههای این بسترسازی است.
فایل رایگان مقاله نقد شبهه تعارض آيات «علم غيب» در قرآن | WORD
قرآن در انحصار خداوند بیان فرموده، «علم غیب ذاتی و مستقل» است و خداوند به مقتضای حکمت و مشیّت خود، برخی از رسولان را به واسطه وحی، از غیب آگاه مینماید تا رسالت ایشان را اثبات و امر تبیین دین را تسهیل نماید. به فرمان الهی پیامبر نیز مامور تعلیم جانشین خود است و این علم در کنار دیگر روشهای کسب علم امام نظیر: الهام و تحدیث با فرشتگان، سینه به سینه به اوصیای الهی انتقال مییابد، بی آنکه هیچ یک از آنان ادعای استقلال در علم غیب نمایند.
فایل رایگان مقاله بررسي تفسير آيات مرتبط با يهوديت در الميزان | WORD
ر این آیات نیازمند به روشها، ابزارها و دانشهای خاصی است تا بتواند مفاهیم نهفته در آنها را آشکار سازد؛ روش صاحب المیزان در تفسیر این آیات، متمایز از روش کلی او در تفسیر نیست؛ جز اینکه در مقایسه مباحث قرآنی و توراتی، روش تفسیر تطبیقی نیز مشاهده میشود. علامه در این مباحث به برخی از منابع ادیانی نیز مراجعه نموده است. این مقاله به تحلیل کمّ و کیف استفاده علامه از روشهای تفسیری و منابع مورد استفاده او در تفسیر این دسته از آیات است.
فایل رایگان مقاله بررسي آيات ظاهر در نفي عصمت حضرت ابراهيم | WORD
غفران و مغفرت الهی، ذنب، توبه، عفو و ... هستند، شبهاتی را درباره حضرت ابراهیم× مطرح نمودهاند؛ مانند: شبهه مشرک بودن پدر حضرت ابراهیم و طلب استغفار حضرت برای وی، شبهه دروغ گفتن حضرت، شبهه آرزوی آمرزش از گناهان توسط حضرت، شبهه شک داشتن نسبت به زنده شدن مردگان و شبهه شرک ورزیدن حضرت ابراهیم×. در این مقاله ضمن بیان این آیات و ذکر شبهات مطرح شده در باره حضرت ابراهیم×، با استفاده از دیدگاه مفسران قرآن این شبهات بررسی و پاسخ داده میشود.
فایل رایگان مقاله روش فريقين در تفسير آيه اکمال | WORD
ذیرش در نزد خود به روشی روی آوردهاند. این تحقیق با نگرش توصیفی ـ تحلیلی، به بررسی روش مفسران در تفسیر آیه اکمال در تفاسیر: التبیان، روض الجنان، البرهان و المیزان از شیعه و تفاسیر: جامع البیان، مفاتیح الغیب، روح المعانی و المنیر از اهل سنت پرداخته است. بررسیها نشانگر آن است که در میان تفاسیر فریقین تفسیر المیزان از جهت غنای مباحث و در نظر گرفتن جوانب مختلف و نقد و بررسی آنها و ارائه نظر مختار مبتنی بر آیات قرآن جایگاه ممتازی دارد.