فایل رایگان مقاله تمدن اسلامي از ديدگاه امام خميني (ره) | WORD
ی است؟ـ روشها و رویکردهای شناخت تمدن کدام است؟براساس یافتههای این مقاله، امام خمینی (ره) ضمن توجه به ابعاد مادی و معنوی تمدنها، با نقد تمدن غربی و تأکید بر مادی و تک بعدی بودن آن، تمدن اسلامی را جامعترین تمدنها دانسته که دارای روحی سرشار از ایمان است و این روح در تمامی ارکان آن جریان دارد. امام (ره) ازسوی دیگر بر وجه معنوی و توان انسانسازی تمدن اسلامی بهعنوان مهمترین عنصر آن تأکید میکند.
فایل رایگان مقاله بسترها، زمينهها و چالشهاي پيدايي جنبش زيديه در يمن | WORD
به موضوع، بسترها و چالشهای پیدایی دولت زیدی یمن (298 ـ 280 ق / 911 ـ 893 م) میپردازد. پیدایش این دولت و فعالیت امامان زیدی و شیعیانشان در یمن سبب شد تا این دولت، تنها حکومت زیدی باشد که بهتواند بیش از هزار سال پایدار بماند. آنان با بهرهگیری از ظرفیتهای موجود در این منطقه و پیشینه یمنیان در علاقه به تشیع، توانستند تا حد امکان بر مشکلات سیاسی ـ اجتماعی فائق آمده و یمن را به مهمترین پایگاه زیدیان تا به امروز تبدیل نمایند.
فایل رایگان مقاله بررسي انواع بازيها و سرگرميها و علل رواج آنها در دربار خلافت عباسي (سال 552 ـ 232 ق) | WORD
ایط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در نوع بازیها دارد. علاوه بر این، رواج مکاتب فکری عقلگرایی و جبرگرایی و حمایت خلفا از هرکدام، در نوع تفریحات درباریان نقش داشت. علاقه خلفا به خوشگذرانی نیز در این امر مؤثر بوده است؛ بهطوریکه ندیمانی برای سرگرم کردن خلفا تربیت میشدند و مؤلفان، آثاری در شرح و آموزش بازیها مینگاشتند. علاوه بر این، اهمیت برخی از بازیها در تقویت فنون نظامیگری، موجب توجه مضاعف خلفا بدانها گردید.
فایل رایگان مقاله واکاوي شخصيت المؤيد بالله علوي | WORD
لوس دست بزند.از آنجا که در منابع متأخر، چندان ابعاد شخصیت المؤیدبالله بررسی نشده، هدف اصلی این پژوهش، با روش توصیفی ـ تحلیلی و به کمک منابع اصلی، بررسی جنبههای مختلف شخصیت المؤیدبالله است. یافتههای تحقیق مذکور نشان میدهد قبل از قدرتگیری تشیع امامی در دیلم، سادات شیعه زیدی در آنجا دارای نفوذ قابل توجهی بوده و المؤیدبالله یکی از شخصیتهای معروف زیدی با گرایش نزدیک به امامی در مناطق مذکور بهویژه تنکابن بود.
فایل رایگان مقاله جابر بن حيان و طبقهبندي علوم | WORD
یسازد که تقسیمبندی دوگانه علوم که توسط دانشمندان دورههای بعدی متاثر از سنت ارسطویی دنبال شد؛ پیش از تثبیت سنت ارسطوی به عنوان سنجهای مشخص در طرح جابر بن حیان رعایت شده است. این نوشتار ضمن بررسی احوال و اندیشههای جابر بن حیان، به بررسی شاخصههای طرح طبقهبندی وی خواهد پرداخت و در پی پاسخ به این سوال است که طبقهبندی وی دارای چه شاخصههایی بوده و چه تاثیری در جریان طبقهبندی علوم در تمدن اسلامی گذاشته است.
فایل رایگان مقاله تسامح ابن ابيالحديد در شرح نهجالبلاغه | WORD
های عقلانی، محور بحثها باشد و در نتیجه جذابیت بسیاری پیدا نماید. تعصبات جزئی در برابر تسامح کلی کتاب ناچیز است. تولد ابنابیالحدید در منطقه شیعی مدائن و تحصیل در نظامیه بغداد و شرکت در جلسات علمی از سنین جوانی، همچنین بهرهگیری از استادانی با مذاهب مختلف، باعث شکلگیری چنین روحیهای در وی شد، که شواهد آن، در بیان مناظرات و حتی دشنامهای مخالفان، استفاده از کتب آنان و پذیرفتن برخی دلایل منطقی آنان دیده میشود.
فایل رایگان مقاله گونهشناسي انتقادي ديدگاهها درباره تاريخ و چگونگي پيدايش تشيع | WORD
سی، پس از دستهبندی دیدگاهها، میکوشد با روشهای متعارف نقد آنها را نقد، و دیدگاه برگزیده خود را پیشنهاد نماید. این دیدگاه با تکیه بر تمایز بین وجود یک اندیشه و بروز اجتماعی آن، بیان میدارد که بنیانهای اندیشه شیعی که بر مدار امامت میچرخد، بهمثابه بخشی گسستناپذیر از آموزههای اسلامی، همزاد قرآن و سنت نبوی است و از عصر پیامبر| وجود داشته، ولی بروز اجتماعی آن بهتدریج و در عصر حضور معصومان(ع) صورت گرفته است.
فایل رایگان مقاله منبعشناسي کتاب «الجمل و النصره لسيد العتره في حرب البصره» | WORD
انده از سوی دیگر، برای تبیین هرچه بهتر نقش شیعه در تمدن اسلامی مورد توجه جدی قرار گرفته است. یکی از متون کهن تاریخی شیعه که جایگاه مهمی در تاریخنگاری شیعه دارد و طی چند سال گذشته تصحیح شده، کتاب الجمل تألیف شیخ مفید است. با توجه به اهمیت این منبع کهن مناسب میباشد تا هرچه بهتر وجوه مختلف کتاب مورد توجه قرار گیرد. آنچه بسیار مهم مینماید، نقد و بررسی منابع این کتاب است تا بتوان قضاوت دقیقتری برای ارزشگذاری آن داشت.
فایل رایگان مقاله علم انسابنگاري و جايگاه آن در طبقهبندي علوم | WORD
که به تقسیمبندی علوم در کتابهایشان پرداختهاند نیز به مرور زمان آن را بهعنوان یک علم پذیرفتند و مؤلفان کتابهای انساب نیز برای تأیید جنبه علمی بودن آن، روشها و اصطلاحات خاص این علم را در کتابهایشان بهکار گرفتند؛ این نویسندگان را میتوان در مکاتب خاصی دستهبندی کرد. این نوشتار بر آن است تا جایگاه دانش انساب را در طبقهبندی علوم بیان کرده، آنگاه روشها و اصطلاحات خاص این علم و مکاتب مربوط به آن را برشمرد.
فایل رایگان مقاله مواضع و اقدامات سياسي امام حسن عسکري(ع) در برابر خلافت عباسي | WORD
و زمینهسازی برای غیبت امام زمان(ع) بود. خلفای عباسی نیز با وجود ضعف حاکم بر دستگاه خلافت، هیچگاه از امام(ع) و اقدامات ایشان غافل نشده و در نهایت ایشان را به شهادت رساندند. در مقاله حاضر با استفاده از شیوه توصیف و تحلیل، ضمن پرداختن به شرایط سیاسی حاکم بر دستگاه خلافت عباسی و سیاست خلفای بنیعباس نسبت به امام(ع) و شیعیان آن حضرت، مهمترین مواضع سیاسی و راهکارهای امام حسن عسکری(ع) در برابر جریان خلافت تبیین میگردد.
فایل رایگان مقاله بررسي زمان و تاريخ حصر مذاهب اربعه | WORD
میت شناخته و بقیه مذاهب به دست فراموشی سپرده شد. اینکه چنین پدیدهای در چه برههای از زمان بهوقوع پیوست، به درستی معلوم نیست. محدوده زمانی این پدیده در کلمات مورخان از قرن سوم تا قرن هفتم امتداد یافته است. این پژوهش که سعی کرده ضمن نقد و بررسی آرا، از زمان و تاریخ حصر مذاهب یادشده خبر گیرد، در میان اقوال و آرای گوناگون، به جمعبندی چهار نظریه دست یافت که در این میان قول چهارم، یعنی قرن هفتم به واقع نزدیکتر مینمود.
فایل رایگان مقاله رسول خدا(ص) و مديريت نزاعهاي مدينه | WORD
میدهد و چهبسا بنیانهای آن را با تزلزل مواجه گرداند. اهمیت مسئله، اندیشمندان علم مدیریت را بر آن داشته است تا آثارشان از این بحث تهی نباشد و در جستجوی ارائه راهکاری برای چگونگی مواجهه با تعارض برآیند. در این جستار برآنیم با استقرا در اقدامات پیامبر| در رویارویی با تنشها و نزاعهای رویداده در مدینه النبی، به واکاوی این فعالیتها بپردازیم تا از این رهگذر، چگونگی مدیریت رسول خدا| در این امر به تصویر کشیده شود.
فایل رایگان مقاله نقدي بر ديدگاه مستشرقان درباره نقش جهاد در گسترش اسلام (در عصر پيامبر اکرم(ص)) | WORD
رفته و ناسازگاری آن با مبانی نظری اسلام و واقعیتهای تاریخ اسلام روشن شده است. در بخش پایانی مقاله، به دو مسئله دریافت جزیه از اهل کتاب و جهاد ابتدایی که موهم تحمیل عقیده و استفاده از زور در توسعه اسلام است، بررسی و روشن شده که جزیه، مالیاتی است که حکومت اسلامی در برابر خدماتی که به اهل کتاب ارائه میدهد، دریافت میکند و جهاد ابتدایی نیز نوعی دفاع از حقالله و حقوق انسانی و برداشتن موانع برای ایمان اختیاری مردم است.
فایل رایگان مقاله نقش امراي بنياميه در ترويج نظريه جبر | WORD
ی دارد. نوشتار حاضر نقشآفرینی بنیامیه یا عدم آن را در توسعه نظریه جبر، با رویکرد تأثیر امرای بنیامیه بررسی میکند و اقوال بعضی خلفای بنیامیه بهصورت مجزا بررسی میشود. شیوه کار براساس جمعآوری شواهد متعدد تاریخی از کتابهای معتبر و تحلیل مختصر هریک و نتیجهگیری از آنها استوار میباشد. این پژوهش در نهایت به این نتیجه میرسد که امرای بنیامیه به صورت مستقیم و یا غیرمستقیم در ترویج این نظریه نقش داشتهاند.
فایل رایگان مقاله نگاهي به سرگذشت ابنعلقمي، واپسين وزير شيعي عباسيان | WORD
قمی ناکام ماند. در نتیجه سیل عظیم سپاه مغولان بهراه افتاد و دولت خلافت را ساقط کرد. این در حالی است که تعدادی از مورخان سعی کردند حقایق را وارونه جلوه دهند و ابنعلقمی را خائن و همدست مغولان و مسبب سقوط خلافت عباسی قلمداد کنند. ابنعلقمی علاوهبر شایستگی سیاسی، دانشمند و ادیبی توانا و پشتیبان علما و اندیشمندان بود. وی چند ماه پس از سقوط بغداد در همان سال 656ق از دنیا رفت؛ ولی همچنان تا به امروز در مظان اتهام قرار دارد.
فایل رایگان مقاله مداراي ديني و مذهبي در عصر آلبويه | WORD
دارای مذهبی وضعیت متفاوتی داشته و دارای فراز و فرود بسیاری بوده است. در قرن چهارم و پنجم هجری حکومت شیعیمذهب آلبویه، با تمامی ادیان و مذاهب موجود که در چارچوب شریعت اسلامی فعالیت میکردند، مدارا داشته و از توانایی آنان در امور حکومتی استفاده مینمود و با اجازه فعالیت مذهبی و دینی به آنها، زمینههای رشد فرهنگی را برای همه گروهها بهوجود آورد؛ بهطوریکه عصر زرین فرهنگ و تمدن اسلامی در دوره آلبویه تحقق یافت.
فایل رایگان مقاله پيشنهاد طرحوارهاي بومي براي فلسفه تاريخ | WORD
یخ را فراهم آورده است. مقاله حاضر پس از مروری بر اهم مباحث دو شاخه اصلی فلسفه تاریخ، یعنی فلسفه نظری تاریخ و فلسفه انتقادی تاریخ، کاستیهای تقسیمبندی موجود را مورد توجه قرار داده و سپس پیشنهاد مستدل خود را برای بومیسازی مباحث فلسفه تاریخ متأثر از آموزههای دینی در پنج محور اصلی بدین شرح مطرح ساخته است: فلسفه فراتاریخ، فلسفه مجموعه رویدادهای تاریخی، فلسفه رویداد تاریخی، فلسفه علم تاریخ و فلسفه گزارشهای تاریخی.
فایل رایگان مقاله بازکاوي تأثير ساختار قدرت سياسي خلافت عباسيان بر فراز تمدن اسلامي از 132 تا 247ق | WORD
مدن اسلامی نهاده است؟ نخستین فرضیهای که به ذهن متبادر میشود آن است که انسجام درونی ساختار قدرت سیاسی عباسیان، متمرکز در نهاد خلافت، عامل رشد سازههای تمدنی، زمینهساز بروز عصر طلایی و پدید آمدن الگو و مفهوم تمدن اسلامی متکی بر خلافت شرقی شده است. جهت آزمون این فرضیه از الگوی نظری دیدگاه سیستمی و لوزی انسجام درونی بهره گرفته شده است. روش بررسی در این پژوهش متناسب با روشهای معمول تاریخی، توصیفی ـ تحلیلی میباشد.
فایل رایگان مقاله اهميت و آسيبشناسي تاريخ و تاريخنگاري از منظر امام خميني | WORD
وجود ندارد
بخشی از متن nx : مقاله حاضر پس از اشاره اجمالی به اهمیت و فواید تاریخ، به بررسی تفصیلی آسیبشناسی تاریخ و تاریخنگاری از دیدگاه امام خمینی میپردازد. این مقاله آسیبشناسی تاریخنگاری در محورهایی چون عدم بیطرفی مورخ، تحریف تاریخ، بیدقتی در ثبت وقایع، تاریخنگاری بدون نقد و تحلیل، عدم توجه به توده مردم در تدوین تاریخ و نبود نگاه قرآنی در تحلیلهای تاریخی را از منظر و بیان امام خمینی به بحث میگذارد.
فایل رایگان مقاله حيات سياسي و اجتماعي امالمقتدر | WORD
خلافت مقتدربالله ایفای نقش میکرد؟ چه عاملی سبب دخالت وی در امر قضاوت میشد؟ ثروت وی چگونه تأمین و در چه راهی صرف میشد؟روش تحقیق در این مقاله، روش تاریخی با رویکردی اجتماعی، مبتنی بر بهرهگیری از اطلاعات منابع، مقایسه آنها با یکدیگر و تحلیل متون میباشد.یافتههای این پژوهش گویای آن است که نحوه دخالت امالمقتدر، به صورتهای مختلف بوده بهویژه آنکه مقاصد شخصی و سیاسی در آن نقش تعیینکننده داشته است.
فایل رایگان مقاله تاريخ از منظر قرآن و فلاسفه (مقايسه مباني و روش تبيين تاريخي پديدههاي انساني از منظر قرآن و مکاتب فلسفي) | WORD
د و تنازع ناشی از غریزه استخدام که از ماجرای هابیل و قابیل آغاز شده همچنان هست و خواهد بود تا زمانی که قدرت فکری انسان قادر به درک انقلابی جهانی برای رسیدن به امت واحده نهایی شود و به تمام تضادها و درگیریهای بیرونی خاتمه داده خواهد شد. به عقیده اسلام، اندیشه و عمل در یکدیگر تأثیر متقابل دارند و پایههای اصیل انسانی در تفکرات شخص و فطرت درونی اوست. ازاینرو جنبههای معنوی انسانها بر جنبههای مادی آنها مقدم است.
فایل رایگان مقاله نقش ايرانيان در تشکيلات مالي و ديواني دولت خلفا | WORD
ذیری نظام مالی دولت خلفا از نظام مالیاتی و دیوانی ساسانی و نقش ایرانیان در اداره سازمان مالی و اداری مسلمانان مورد بررسی قرار میگیرد و خواهیم دید که لااقل تا اواخر قرن نخست هجری، نهتنها کارگزاران مالی ایرانی عهدهدار اخذ حقوق دولتی و تنظیم دیوانهای مالی بودهاند بلکه این مهم را تا اواخر این قرن به زبان فارسی ثبت و ضبط میکردند و در نهایت به پیشنهاد خود ایرانیان و توسط آنها دیوانها به زبان عربی ترجمه شد.
فایل رایگان مقاله انجام خدعه و ترک غدْر در سيره نظامي امام علي(ع) | WORD
ز یا عدم جواز استفاده از «خدعه» و «غدْر» در هنگام مواجهه و درگیری با دشمن است. در تحقیق پیشرو که با استفاده از منابع دست اول نگاشته شده، سیره نظامی امام علی(ع) در این خصوص مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی این موضوع نشان میدهد که امام علی(ع) همانند پیامبر اکرم| هیچگاه از غدر که بهمعنای نیرنگ و تلاش در جهت شکست دشمن به هر وسیله ممکن است، استفاده نمیکرد اما از خدعه که بهمعنای فریب دشمن است، تنها در جنگ بهره میبرد.
فایل رایگان مقاله جايگاه و نقش دانشمندان کوفه در بنيانگذاري و شکوفايي علمي در تمدن اسلامي (از ورود امام علي(ع) تا تأسيس حوزه علمي نجف /448 ـ 36 ق) | WORD
ده از روش توصیفی و تحلیلی به کمک منابع اصلی کتابخانهای به پیدایش مکتب علمی کوفه و تأثیر آن در تمدن اسلامی از ورود امام علی(ع) تا تأسیس حوزه علمی نجف (448 ـ 36 ق) پرداخته شده است. نتیجه حاصله اینکه آغاز تدوین علومی همچون تفسیر، کلام و فقه مربوط به کوفه و حوزه علمی آن است. علاوه بر اینکه در تدوین سایر علوم و انتشار و شکوفایی آن نیز نقش بسزایی داشت. میراث کوفه بعدها به سایر حوزههای علمی ازجمله بغداد و نجف اشرف انتقال یافت.
فایل رایگان مقاله بنيانگذاران و مبلّغان سبّ و لعن با نام و نشان در اسلام | WORD
وجه به گرایشهای خود واکنشهایی در برابر حرکت بنیأمیه نشان دادند. کیسانیه یکی از همین گروههاست که با پیکان حملات زبانی، دو خلیفه اول و دوم را نشانه رفت. بررسیهای انجامشده در این پژوهش نشان میدهد دو گروه بنیامیه بهعنوان نظام حاکم و کیسانیه بهعنوان یک جریان، به گسترش سبّ و شتم و لعنِ با نام و نشان دامن زدهاند. بنیعباس نیز که میراثخوار کیسانیه بودهاند تا پیش از به قدرت رسیدن، در ترویج آن کوشیدهاند.
فایل رایگان مقاله نقش غلات در تخريب چهره شيعه | WORD
اتاند که دارای عقاید غلوآمیز نسبت به ائمه(ع) بوده و به همینرو مورد تکفیر و بیزاری آن بزرگواران قرار گرفتهاند. غلات در حوزههای مختلف تاریخ شیعه تأثیر نهاده و عقاید شیعه را تحریف کرده و سبب انزوای مکتب تشیّع و جلوگیری از گسترش آن شدهاند.در این پژوهش مواردی چون تأثیر غلات در تخریب وجاهت ائمه^ و اصحاب ایشان و اثرگذاریشان در اندیشه تحریف قرآن و جعل احادیث و نیز تأثیر در برخی علوم اسلامی مورد بررسی قرار میگیرد.
فایل رایگان مقاله حکمت چندهمسري در حيات رسول خدا(ص) | WORD
جامعهشناختی و روانشناختی در این امر مورد مداقه قرار نگرفته است. تحلیل درست و واقعبینانه این حوادث در حیات رسولخدا(ص)، بیانگر ابعاد مهمی از شخصیت ایشان درجریان یک دعوت بزرگ الهی و روشنگر وجوه مختلف یک نظام اصیل تربیتی و اسوهمدار است. در نوشتار پیشرو میکوشیم تا با واکاوی سویههای جامعهشناختی و روانشناختی در منحنی شخصیت پیامبر، درکنار فرهنگ ازدواج در اسلام و سنن مألوف در آن عصر، این مسئله را بررسی کنیم.
فایل رایگان مقاله بررسي تطبيقي سازمان دعوت عباسيان و سازمان وکالت اماميه (اهداف و اصول سازماني) | WORD
میتوان گفت سازمان دعوت اهداف سیاسی، و سازمان وکالت اهداف سیاسی و غیرسیاسی را دنبال میکرد. دو سازمان در اصولی مانند پنهانکاری، نظم و تدبیر امور و اطاعت محض از امام با هم یکساناند. در سازمان دعوت رسیدن به قدرت به هر طریق، یک اصل بود. در سازمان وکالت اصول دیگری نظیر انتخاب مستقیم وکلا توسط امام و نظارت مستقیم بر عملکرد آنها نیز وجود داشت. در سازمان دعوت بسیاری از داعیان توسط اشخاص دیگری غیر از امام انتخاب میشدند.
فایل رایگان مقاله صنعت از ديدگاه امام جعفر صادق(ع) | WORD
وجه ایشان به مسائل مهم زندگی فردی و اجتماعی انسانهاست؛ ازاینرو، پس از طرح بیانات امام جعفر صادق(ع) از کتاب گرانسنگ تحفالعقول درباره صنعت و مصنوعات صنعتی، در حد اولیه به تشریح آن خواهیم پرداخت.در این مقاله نشان داده میشود که حضرت با دید مثبت نسبتبه صنایع و تأیید عمومی و همهجانبه بر آن، دو دسته قیود برای مصنوعات قائلاند: توجه به منعهای شرعی که بخش بسیار معدودی از صنایع را دربرمیگیرد؛ و قیود اخلاقی.
فایل رایگان مقاله نوعشناسي رفتار سياسي مردم کوفه در قيام حسين بن علي(ع) | WORD
را به سمت استفاده از شاخصهای نظریه دوسوگرایی مرتون، قدرت و اقتدار گرث و میلز و سایر آرای جامعهشناختی هدایت کرده است. براین اساس، گونههای رفتاری چون؛ انقلابیون عدالتخواه، انقلابیون نیمه راه، سنتی نیمه راه و سنتی، در کوفه شناسایی شدهاند. در این مقطع زمانی، نظام اجتماعی برگرفته از ساختار قبیلهای و نوع مناسبات سیاسی آن با حاکمیت مرکزی، از عوامل مؤثر پیدایش گونههای رفتاری فوق، در قیام حسین بن علی(ع) بوده است.