فایل رایگان مقاله چند روايت شفاهي و عاميانه از شاهنامه در تلميحات حماسي ديوان خاقاني | WORD
که به دلیل بسامد بالای کاربرد آن در دیوان میتوان آن را از خصایص سبکی خاقانی به حساب آورد. خاقانی گاه در تلمیحات خود به سراغ اشاراتی می رود که در ادبیات رسمی و مکتوب نمی توان منشأ و مأخذی برای آن پیدا کرد، لذا باید سراغ روایت های عامیانه و شفاهی رفت و در آن روایات، مأخذ اشار او را یافت. در این جستار بر آنیم تا به بررسی مأخذ چند تلمیح شاهنامه ای خاقانی بپردازیم که بر اساس روایات شفاهی و عامیانه بنا نهاده شده و در روایات رسمی و مکتوب از آن ها یاد نشده است.
فایل رایگان مقاله پيِ شيران گرفتن و رانِ گوران خوردن (جستوجويي در پيشينه و کاربرد يکي از مثلهاي کهن ايراني) | WORD
عبارتی از قرآن کریم نیز قابل تطبیق است. این مثل امروزه چندان کاربردی ندارد؛ اما در گذشته در بسیاری از متون، به تناسب موضوع و در زمینههای مختلف به کار رفته است. ما با جستوجو انواع کاربرد آن را در متون فارسی قرن چهارم بدین سو شناسایی کردهایم. مَثل دیگری با عناصر «شیر» و «ران گور» در متون فارسی یافتهایم که معنی و مفهوم آن با معنی و مفهوم این مثل تفاوت دارد. در بخش دیگر مقاله، مثلی با محوریت «کلاغ» معرفی کردهایم که مفهوم آن در تقابل با این مثل است.
فایل رایگان مقاله بازنمايي داستان فولکلوريکِ «بهيتي کَل و شير» در نقوشِ يک کمربند مفرغي مانّايي | WORD
که منتسب به هنر مانّایی است و بررسی نقوشِ آن، ردپایی از یک داستان کهن فولکلوریکِ کُردی با نام «به یتی کَل و شیر» ـ که اکنون نیز در محافل و مجالسِ سنتی کردستان روایت می شود ـ ظاهر شد. احتمال می رود این نقش و نگارها پیشین تاریخی این داستان فولکلوریک را به هزاره های اول و دوم ق.م. بازگردانند. در این مقاله سعی بر آن است تا با رویکرد مقایسه ای و مطالعات میان رشته ای ارتباط میان تصاویر نقش بسته بر روی این اثر تاریخی و «داستان فولکلوریکِ شیر و گاو نر» مشخص شود.
فایل رایگان مقاله الگوي نقش معرف کارکرد در قصههاي عاميانه طنزآميز ايراني | WORD
لطیفه، جوک، قصه و مرور طبقهبندی آرنه ـ تامپسون ـ مارزلف، قصههای طنزآمیز ایرانی و به ویژه قصههای احمقان را از منظر الگوی نقش معرف کارکرد طنزآمیز و کارکرد طنزآمیر موجد نقش طنزآمیز بررسی کند. بر این اساس، قص عامیان طنزآمیز واحد روایی خودبنیادی تعریف میشود که یک فرد یا عدهای از افراد به واسط کنشهای احمقانه/ زیرکانهای که انجام میدهند، واجد نقش احمق/ زیرک میشوند.درواقع نقش احمقان معرف کارکرد آن ها و کارکرد آن ها در داستان، معرف نقش آن هاست.
فایل رایگان مقاله استعارههاي مفهومي عشق در آينه ضربالمثلهاي فارسي، انگليسي و ترکي | WORD
د. مشخص شد در زبان فارسی پربسامدترین نگاشتنام عشق، بلا، درد، رنج، بیماری است. در زبان انگلیسی و زبان ترکی «عشق روشنایی است» پربسامدترین نامنگاشت ها بودند. همچنین پربسامدترین حوزههای مبدأ که برای مفهومسازی عشق بهکار رفتهاند، بهترتیب حوزههای مبدأ «انسان/ بدن انسان» در زبان فارسی، «روشنایی و تاریکی» در زبان انگلیسی و «انسان/ بدن انسان» در زبان ترکی بودند که بسامد وقوع بهنسبت تعداد ضربالمثلهای بررسی شده در هر زبان آورده شده است.
فایل رایگان مقاله آيين قرباني در شاهنامه (داستان رستم و اسفنديار و سياوش) | WORD
ت کتابخانه ای و به روش توصیفی ـ تحلیلی انجام شده است، سعی کردیم تا نشان دهیم که در داستان «رستم و اسفندیار» (کشتن شتر به دستور اسفندیار) و در داستان سیاوش (نحوه کشتن سیاوش و سرخه) عمل آیینی قربانی وجود ندارد. برای روشن شدن این امر، پس از تحلیل و تعریف آیین قربانی، به تحلیل داستان رستم و اسفندیار و سیاوش در شاهنامه پرداخته شده است. درنهایت، هیچ نشانه ای از آیین قربانی در این دو داستان وجود ندارد و در داستان رستم و اسفندیار کشتن شتر نوعی بلاگردانی است.
فایل رایگان مقاله مقايسه داستان «چهار مرد هندو» از دفتر دوم مثنوي با روايتي شفاهي از داستان «دختران لکنتدار و خواستگار» در استان ايلام | WORD
ساختار داستانی به ویژه شخصیتپردازی و پیام داستانی با اصل مکتوب آن تفاوت دارد و آن را به داستان «چهار مرد هندوی» مثنوی بسیار نزدیک کرده است. جالب توجه آنکه داستان «چهار مرد هندو» نیز با اصل مکتوب آن در مقالات شمس تبریزی از نظر ساختار داستانی و به ویژه شخصیتپردازی و پیام داستانی تفاوت دارد. این مقاله بر آن است تا با مقایسه ساختار و محتوای این دو داستان، تطابق نعل به نعل آن ها را نشان دهد و از این طریق نمونهای از تأثیر مولوی بر ادب عامه را بیان کند.
فایل رایگان مقاله معرکهگيران در فرهنگ عامه به روايت شهرآشوبِ سيداي نسفي | WORD
ندگی این شاعر و روزگار سخت و پر از مناقشه او می گیریم آن است که نگاه او به طبقات عامه و مشاغلی نظیر معرکه گیری، نه نگاه یک روایتگر، بلکه نگاه منتقدی اجتماعی است و نسفی از شعرش برای برجسته کردن طبقات مظلوم و ستمدیده استفاده کرده است. مشاغلی که عمدتاً به ابزارِ گران و مکان ویژه ای نیاز نداشته و در آن روزگار تنها جلب نظر مخاطب و سرگرم کردن او، پناه و امیدشان بوده است. بنابراین، شعر شهری او نمونه بسیار خوبی است برای انتقال و معرفی فرهنگ عامه از روزگاری کهن.
فایل رایگان مقاله سِدرَه و کُستي در کيش زرتشتي و انعکاس آن در کُشتي کرمانجي و شاهنامه فردوسي | WORD
و کاربردی شبیه به کستی زرتشتی است، همچنان که کمند هوم و ازار برهمن و فرستاد او در شاهنامه چنین شباهتی دارند؛ از جهتی دیگر، کشن برگرفته از مصدر کشان به معنای کوبیدن است، همان طور که کستی هم در شاهنامه برگرفته از مصدر کستن به همان معناست. کلم کُستی در شاهنامه بیشتر همراه با دو فعل «بستن» و «گرفتن» به کار رفته، به طوری که وقتی به صورت «کستی بستن» درآمده، منظور از آن آیین کستی بستن زرتشتی است و وقتی به صورت «کستی گرفتن» درآمده است، معنای کشتی گرفتن دارد.
فایل رایگان مقاله ساختار نمايشي طومارهاي نقالي بر پايه نظريه سوريو | WORD
دهاند که مخاطب را با خود به درون هزارتویی از رویدادها میکشاند. از سوی دیگر خردهداستانهای طومار ارتباطِ اندام وار با یکدیگر ندارند؛ اما به واسط آن که جزئی از یکی از قصههای فراگیر سه گانه به شمار میآیند ابتدا و پایان آن ها برگرفته از یکی از قصههای فراگیر است و این ویژگی پیوستار مجالس نقل را میتواند تضمین کند. در این هزارتو کارکردها بر دوش اشخاصی است که خلاف ساختار پیچید طومار، تک ساحتیاند؛ درنتیجه تمرکز بر رویدادها خواهد بود و نه اشخاص.
فایل رایگان مقاله زرينملک و اميرارسلان: دو متن از يک نقال | WORD
خالق اثر نقش مهمی ایفا نماید. گزاره های قالبی مشترک سه متن در این پژوهش به هشت دست گزارههای قالبی آغازگر، پایانی، توصیفی، میانمتنی، تشبیهی، سوگند، دشنام و دعا بخشبندی شده است. علاوه بر گزاره های قالبی، دیگر الگوهای همسانِ مشترک سه متن، در سه بخشِ ابیات، اسامی و طلسمهای مشترک بررسی شده اند. برپای همسانی پربسامد این الگوها و گزارههای قالبی مشترک میتوان متن نسخه خطی زرّینملک را از نقیبالممالک، نقّال دربار ناصرالدین شاه قاجاری دانست.
فایل رایگان مقاله جلوههاي جامعهشناختي و شگرد طنز
در اشعار عاميانه جنوب | WORD
استخراج شد. پس از دسته بندی به عناصر معنوی و مادی و نظام اجتماعی، نمونههایی برای جلوگیری از بسط کلام انتخاب شد. زمینههای اجتماعی طنز مطرح شده در اشعار عامیان جنوب عبارت است از: شکایت و اعتراض، ستمستیزی، نظام اجتماعی، شرایط زندگی و ازدواج. طنز در اشعار عامیان جنوب با شگردهای اغراق، مناظره، مقایسه، تهکم تشبیه به حیوان، تحقیر، طنز رفتاری و مهملگویی ایجاد میشود. طنز در اشعار عامیان جنوب به صورت طنز موقعیت، طنز آیینی و طنز گفتاری جلوه میکند.
فایل رایگان مقاله تحليل گفتمان جايگاه زن در ضربالمثلهاي ترکي | WORD
َر (سرودلیر، 1393) و برگزید اصطلاحات و ضرب المثل های ترکی قشقایی (استوار، 1392) جمعآوری شد. یافته ها نشان می دهد که تقریباً تعداد بازنماییهای مثبت و منفی از زن در ضرب المثل های ترکی به یک میزان است؛ اما در بیشتر موارد تصویری که از زن ارائه می شود، تصویری خنثی و عاری از هرگونه ارزش گذاری است. تبعیض و نابرابری جنسیتی در ضرب المثلهای ترکی به ندرت دیده می شود. قدرت نه تنها بین زن و مرد؛ بلکه بین زنان نیز براساس نقشی که در خانواده ایفا می کنند، تقسیم شده است.
فایل رایگان مقاله بيدستار شدن، اشکال و دلايل | WORD
صاً در پی آن است که با توجه به منابع گوناگون، اشکال و علل بیدستار شدن را ذکر و بررسی کند. بررسیهای صورت گرفته نشان می دهد که درمجموع، بیدستارشدن یا به دستِ شخصِ دستاربند و به خواست وی روی میداده یا عاملی بیرونی، علیرغم میل دستاردار، به این کار دست میزده است. عللی چون بروز هیجانات، فروش (در تنگدستی)، بخشش، استغفار و انتقال قدرت به شکلگیری نوع اول دستاربرداری منجر شده و سرقتِ دستار و مجازات دستاربند نیز، علل برداشتن دستار در شکل دوم آن است.
فایل رایگان مقاله بررسي وزن و تکيه وزني اشعار کودکانه ترکي آذربايجاني بر اساس ردهشناسي وزني آرواي (2009) | WORD
ارسی قرار میگیرند. در قسمت دوم مقاله به بررسی تکی وزنی این اشعار میپردازیم. در بررسیهای مربوط به تکی وزنی این اشعار بر اساس دیدگاه لازار (1985، 2007) و طبیبزاده (1392)، ابتدا هم مصراعها را به شطرها، پایههای و هجاهای تشکیل دهندهشان تقسیم کردیم. سپس، کمیت هجاهایی را که تکی وزنی میگیرند بررسی کردیم. در انتها به این نتیجه رسیدیم که 91% هجاهایی که در محل تکی وزنی قرار میگیرند، هجای سنگین هستند و 9% هجای سبک پایان واژه هستند که تکی واژگانی میگیرند.
فایل رایگان مقاله اتنوگرافي با حرکت: تجارب حسي در ماشينهاي مناسکي تهران | WORD
حرمی بیانگر بُعد حرکتی مناسک محرم در تهران هستند. حرکت ماشین ها به ظاهر و صداهای عزاداران محرمی ماشین ها ویژگی ای پیوندی می دهد که از طریق آن چشم اندازها و گوش اندازهای جدیدی پدید می آیند. دستاورد مهم دیگر این مقاله طرح اید «اتنوگرافی در حرکت» است که به انسان شناسان یاد می دهد تا جهان فرهنگی ـ اجتماعی را در حرکت و با حرکت از نو مفهوم بندی کنند. بدین ترتیب باید به جای مشاهد مشارکتی به عنوان روش اصلی و کلاسیک انسان شناسی از «حرکت مشارکتی» استفاده کرد.
فایل رایگان مقاله مؤلفههاي زبان عامه در منظومههاي «زهره و منوچهر» و «ايرج و هوبره» | WORD
ظومه، کاربرد زبان عامه در ایرج و هوبره نسبت به زهره و منوچهر کمتر است؛ چرا که زمانِ ایرج میرزا اقتضا میکرد که با مردم به زبان خودِ آنان سخن بگویند و بنویسند و از به کارگیری لغات و اصطلاحات و مثلها و تکیهکلامهای آشنای مردم خودداری نکنند. از طرفی دیگر، زبانِ آثار جمالزاده، میرزاد عشقی، نسیمشمال و دهخدا که زبان دور مشروطه به حساب میآمد بر زبان شعری ایرج میرزا بیتأثیر نبوده است، در حالی که زبان لاربن به زبان معیار بسیار نزدیک است.
فایل رایگان مقاله کشف و توصيف انواع تلويح در فارسي محاوره اي با توجه به فرهنگ فارسي زبانان تهران | WORD
لات فارسیزبانان در قالب معنای تلویحی به صورت تلویح مکالمهای عام، تلویح سنجشی،تلویح مکالمهای خاص و تلویح قراردادی بازنمایی میشود و همچنین ساخت های دستوری همچون جملات شرطی و ساخت پرسشهای توضیحی میتواند با پیشفرض موارد خاص در بوجود آوردن متون دارای معانی تلویحی تاثیرگذار باشد.در پایان به این نتیجه رسیدیم که بافت موقعیت و فرهنگ عامل بسیار تعیین کننده و موثری در تحلیل مکالمات بودند. چرا که معانی و تفاسیر در بافت موقعیت قابل دستیابی بودند.
فایل رایگان مقاله جايگاه و تحليل درونمايه سيتکها در ترانههاي سيستان | WORD
اب و رسوم زندگی آنان دست یابد. درونمایه این دوبیتیها در چهار عنوان کلی اعتقادی، عاشقانه، فعالیتهای شغلی و مفاهیم اجتماعی دستهبندی شده و مفاهیم جزئیتر زیرمجموعه آنها قرارگرفتهاست. مفاهیم عاشقانه با 54 %، محتوای اجتماعی با 4/22 %، مفاهیم اعتقادی با 15 %و فعالیتهای شغلی با 57/8 % به ترتیب از مهمترین مفاهیمی بوده که در محتوای دوبیتیها مشاهده میشود. بسامد بالای مفاهیم عاشقانه حاکی از این است که عشق در سیتکهای سیستان حضوری زنده و ماندگار دارد.
فایل رایگان مقاله نمادشناسي پاي برهنه در فرهنگ و ادب فارسي (از آغاز تا دوره مشروطه) | WORD
مز و راز یک فرهنگ را با خود حمل می کنند.پای برهنه در ادب فارسی نماد احترام و بزرگداشت ، بندگی و تواضع، اشتیاق و وصال ،بی توجهی به خلق و زینت دنیا، مجازات ، سوگواری ، نذر، حاجتمندی و فقر است .عقلای مجانین نیز پابرهنه اندتابا ظاهر دیوانگان بهتر بتوانند انتقاد و اعتراضشان را به گوش دیگران برسانند. در این پژوهش با رویکردی توصیفی و تحلیلی و استفاده از مستندات کتابخانه ای به نمادشناسی پای برهنه در آثار نظم و نثر فارسی از آغاز تا دوره مشروطه پرداخته شده است.
فایل رایگان مقاله جايگاه زن در فرهنگ عامه شهرستان جهرم | WORD
شتهاند. درنگ در فرهنگ و ادبیات عامیانهی این شهرستان نشانگر این حقیقت است که قوانین حاکم بر روابط خانوادگی و اجتماعی، مردسالارانه بوده است؛ زنان اغلب در حاشیه هستند و به مردان وابستهاند. صفاتی که برای زنان به کار میرود، در بیشتر موارد، صفتهای ناشایستی است که در توجیه مردسالاری و اعمال خشونت علیه زنان به کار رفته است. روش تربیتی و آموزشی و الگوهای فرهنگی رایج در میان مردم نیز، نقش زیادی در انفعال زنان و ایجاد نابرابری بین زن و مرد داشته است.
فایل رایگان مقاله جادو و جادوگري در قصه امير ارسلان نامدار | WORD
دهایی گفته میشود که در قصّهها برخی افراد انجام داده و میتوانند از طریق این ترفندها قوانین طبیعت را تغییر داده و کارهایی خارقالعاده انجام دهند. در این گونه قصّهها، جادوگران میتوانند افراد را طلسم کنند، جادوهای دیگر را خنثی کنند و در شکل و ظاهر افراد و اجسام تغییر بهوجود بیاورند(پیکرگردانی) و یا حوادث آینده را پیشگویی کنند. نویسندگان بر آنند تا جادو و جادوگری را به عنوان یکی از ویژگیهای قص عامیانه در این اثر مورد تحقیق و بررسی قرار دهند
فایل رایگان مقاله بعضي اشارات و تلميحاتِ حماسيِ برگرفته از روايت هاي نقّالي و شفاهي- عاميانه در شعرِ فارسي | WORD
از تاریخ اجتماعیِ ایران و علاق همگانی به این روایتها بوده است. در این مقاله بدون اینکه استقصایی تام صورت گرفته باشد، بیست و هفت اشار داستانی به نامها و روایاتِ نقّالی و شفاهی- مردمی در شعرِ سخنورانِ مختلف از سد ششم تا امروز آورده و بررسی شده و یازده تلمیحِ مبهم نیز که احتمالاً برگرفته از این نوع روایتهاست برای توجّه و تحقیقِ پژوهشگران معرّفی شده است. تلمیحات نقالی تلمیحات نقالی تلمیحات نقالی تلمیحات نقالی تلمیحات نقالی تلمیحات نقالی تلمیحات نقالی
فایل رایگان مقاله باورهاي عاميانه درباره اختلاج و بازتاب آن در ادبيات فارسي | WORD
دآوری اطلاعات مورد نیاز آن از روش کتابخانهای استفاده شده است، پس از بیان معانی لغوی و اصطلاحی واژ اختلاج و مبانی فیزیولوژیک این عارضه و علل حادث شدن آن در بدن انسان، جایگاه اختلاج در باورهای عامیان ایرانیان قدیم و بازتاب آن در ادبیات فارسی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان میدهد که اختلاج یکی از باورهای عامیان ایرانیان قدیم بوده است و اگر عضوی از بدن شخص می جهید، آن را نشان وقوع رویدادی خوش و ناخوش میدانستهاند.
فایل رایگان مقاله باورها و آيينهاي عاميانه نباتي در نزهتنامه علايي | WORD
ختان، شیو دفع آفات، دفع چشم زخم، بهبود و ازدیاد ثمر، دلالت برخی امور بر رخدادهای جوّی چون دلالت بانگ قورباغه بر آمدنِ باران، ارتباط درخت و انسان، تهدید نمایشی درخت و گرفتن تضمینِ ثمردهی از آن، نقش نباتات در تعبیر خواب و ویژگی های عجیب دیگر ذکر کرده است. موضوع این پژوهش استخراج، دسته بندی و بررسی آیین ها و باورهای عامیان نباتی در نزهت ن امه و کنکاش در کم و کیف، سرچشمه ها و زمینه های آن و همچنین سنجش این متن بی بدیل با برخی متون مشابه در این زمین خاص است.
فایل رایگان مقاله بازتاب گويش لري در آثار حسين پناهي | WORD
پژوهش نشان میدهد که در آثار دور اول، پناهی تأثیر بسیاری از محیط خود و زندگی عشایری دوران کودکی گرفته است. او با کاربرد واژهها و اصطلاحات گویش لری در آثارش، تصاویری از خاطرات دوران کودکی و اوضاع زندگی عشایری را نشان داده و رنج و شادی را درهم آمیخته است؛ اما در دور دوم آثار او، ردپای کمتری از محیط و زندگی عشایری به چشم میخورد. در بیشتر آثار این دوره- که دربار نگاه او به دنیا و مسائل آن همانند عدالت، درد بیداری و ... است- هنجارگریزیهای گویشی کمتر است.
فایل رایگان مقاله بررسي هنجارگريزي معنايي در لالايي ايراني و اله تاجيکي بر اساس نظريه ليچ | WORD
ه بررسیها نشان میدهد، انواع هنجارگریزی معنایی مانند جسمپنداری، سیالپنداری، حیوانپنداری، تجریدگرایی و گیاهپنداری در این سرودههای مادرانه کاربرد داشته که گیاهپنداری بیش از دیگر موارد هنجارگریزی معنایی خودنمایی میکند. کاربرد انواع هنجارگریزی معنایی در این سرودهها در انتقال احساس مادرانه، عاطفه شعری و در نهایت پذیرش مخاطب کارکردی مؤثر و پربار داشته تا ذهن شنونده، بهویژه کودک بیشتر درگیر زیبایی شعری و عاطفهمعنایی آنها گردد.
فایل رایگان مقاله واکاوي مفهوم زن در ضرب المثل هاي لري با تأکيد بر بعد نابرابري جنسيتي | WORD
ردار تبعیضآمیز جنسیتی در جامعه مورد نظر انجامیده است. تا جاییکه این زبان جنسیتی، به تعبیر بارت، شکل اسطورهای به خود گرفته و بر اساس نگاه گفتمانی لاکلا و موفه، نوعی مرز ضدیتی کاملاً مشخص بین ما(مردان) به مثابه جنس فرادست، و دیگری(زنان) به مثابه جنس فرودست ترسیم و تحکیم شده است. در نهایت اینکه چنین تصویری میتواند هم بازتاب و بازگو کنندهی نابرابری بین جنسیتی و هم ممانعت کنندهی زنان در دستیابی به موقعیتهای مهم و ارزشمند زیست اجتماعشان باشد.
فایل رایگان مقاله بررسي شگردهاي هيچانه هاي کودکانه در ادبيات عامه ي ايران | WORD
ن ویژگیهای شعر کودک را -که در سازههای زبان و موسیقی نهفته است- به همراه دارند. چراکه بهترین شیوهی ارتباط زبانی با مخاطب خردسال، بهرهگیری از موسیقی است. ویژگی برجستهی داستانهای هیچانی نیز همین نزدیکی و آمیختگی آنها با زبان شعری است. میتوان گفت هیچانهها الفبای شعر کودک هستنددر نگاهی کلی به شعرها و داستانهای مورد بررسی میتوان آنها را از نظر کیفیت هیچانگی، درجهبندی و به دستههای زبانْهیچانی، معناهیچانی و هیچانهی محض تقسیم نمود
فایل رایگان مقاله راهبردهاي کارگفت عذرخواهي در زبان کردي از ديدگاه زبان شناسي اجتماعي | WORD
ر راستای تقویت عذرخواهی نیز در مطالعه حاضر نشان داده شده است. تجزیه و تحلیل داده ها نشان دهنده استفاده مشابه هر دو جنس از راهبردهای عذرخواهی در موقعیت های مختلف، اما با بسامدهای متفاوت است، جز در چند موقعیت خاص. یافته های پژوهش نشان می دهد که تنوع راهبردهای عذرخواهی بر اساس ماهیت و شدت خطا و با توجه به هنجارهای اجتماعی غالب در فرهنگ کردی، بسیار است. مطالعه حاضر جمع گرا بودن فرهنگ کردی را که سبب تفاوت در کاربرد راهبردهای عذرخواهی می شود، روشن می سازد.