فایل رایگان پاورپوینت نقش اهل بيت عليهم السلام در تفسير تابعين

    —         —    

ارتباط با ما     —     لیست پایان‌نامه‌ها

... دانلود ...

بخشی از متن فایل رایگان پاورپوینت نقش اهل بيت عليهم السلام در تفسير تابعين :

مکتب شیعه وامدار تحوّل فرهنگی است که امام صادق علیه السلام ایجاد نمود. افزون بر روایات فراوان در مسائل گوناگون اعتقادی، فقهی، اخلاقی و تفسیری و پر بودن کتاب های تفسیری شیعه مانند تفسیر عیاشی، نورالثقلین، البرهان، تفسیر قمی و نیز مجمع البیان و تفسیر صافی از گفتارهای ارزشمند این امام بزرگ، دو کتاب به نام های مصباح الشریعه و تفسیر جعفر الصادق در کتاب حقایق التفسیر القرآن به ایشان منسوبند. مصباح الشریعه تاکنون چندبار به چاپ رسیده است (در ایران توسط حسن مصطفوی و در بیروت با تحقیق علی زیعور و توسط مؤسسه عزالدین للطباعه و النشر چاپ شده) ولی مانند بیش تر کتاب های حدیثی به صورت سندی و نقل قولی به امام صادق علیه السلام منتسب شده است و ظاهر کلماتی که در آغاز هر باب با مدح و اعظام حضرت آمده، نشان می دهند که این کتاب دست کم توسط حضرت صادق علیه السلام نگارش نیافته است. بیش تر کتاب حاوی مضامین اخلاقی و نکات اعتقادی است، اما کلمات آن حضرت در کتاب حقائق التفسیر ابوعبدالرحمن سلمی(325 412) و دیگر کتاب های منسوب به ایشان که بخش مشخصی از آن مباحث تفسیری و تأویلی است به خوبی آشکار است و مطالب تفسیری به نوعی عرفانی و بکر است و گرایش باطنی و رمزی دارد.(65)

امام صادق علیه السلام شاگردان فراوانی تربیت کردند، به گونه ای که شاگردان آن حضرت را تا چهار هزار تن گفته اند. اما شاگردان ایشان در تفسیر افزون بر افرادی مانند ابوحمزه ثمالی، جابربن یزید جعفی و عطاء بن ابی ریاح و حتی ابوالجارود که پیش از این نام آن ها ذکر شد و اصحاب دو یا سه امام بوده اند شخصیت های دیگری نیز در تفسیر ذکر گردیده است که برخی از آن ها عبارتند از:

1.یحیی بن کثیر(م 105 ه.ق)

ابونضر یحیی بن کثیر (م 105 ه.ق) که ابن حجر وی را از جمله راویان امام جعفر بن محمد صادق علیه السلام می شمارد و از برخی نقل کرده است که وی «به پیروی مذهب تشیع شهرت دارد»(66) در تفاسیر، نام او آمده است، از جمله در تفسیر مجمع البیان ذیل آیه 25 سوره بقره که آیه شریفه «واتوا به متشابها» را تفسیر نموده است.(67)

2. شعبه بن حجاج (م 106 ه.ق)

او از نخستین افرادی است که به تدوین مجموعه های حدیثی پرداختند. شافعی گفته است: اگر شعبه نبود، روایت و حدیث در عراق شناخته نمی شد.(68) شیخ طوسی او را در زمره اصحاب امام صادق علیه السلام آورده است.(69)

3. سفیان بن عیینه(م 198 ه.ق)

ابو محمد سفیان بن عیینه هلالی کوفی در سال 163 در مکه رحل اقامت افکند و همان جا ماند تا این که در سال 198 درگذشت. او از بزرگان سلف، از جمله امام جعفر بن محمد صادق علیه السلام روایت کرده و بسیاری از بزرگان حدیث نیز از او روایت کرده اند.

لینک کمکی