فایل رایگان پاورپوینت عبرت ها و پيام هاي تاريخي براي دولتمردان

    —         —    

ارتباط با ما     —     لیست پایان‌نامه‌ها

... دانلود ...

بخشی از متن فایل رایگان پاورپوینت عبرت ها و پيام هاي تاريخي براي دولتمردان :

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، با اشاره به فرا رسیدن هفته دولت و ضرورت توجه دولتمردان به عبرت ها و پیام های تاریخی، اظهار داشت: از نگاه پژوهشگران، تاریخ دارای گستره وسیعی که از محدوده ای پیرامون احوال انبیاء و امامان علیهم السلام، فرمانروایان، وزرا، خلفا و حوادث بزرگی مانند جنگ ها و فتوحات تا معنایی موسع تر که بر فرایند تکامل انسان ها از جنبه های گوناگون نظر دارد و یا مفهومی گسترده تر که شامل شناخت احوال عالم و فساد حتی مسایلی که انسان را در آن دخلی نباشد، برخوردار می باشد.

زهرا روح الهی امیری، در تبیین دلایل انگیزه های انسان برای ثبت تاریخ، ابراز داشت: درست است که هر قومی احوالی داشته و حوادثی را از سر گذرانده که تاریخ را تشکیل می دهد، ولی این بدان معنا نیست که همه اقوام و افراد به درک اهمیت ضبط تاریخ رسیده اند و یا انگیزه های آنان یکی بوده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع) در تشریح این سخن گفت: همه ملتها و اقوام دارای احساس تاریخی هستند و بر لزوم ثبت دقیق آثار تاریخی و سرگذشت ملت خود واقف بوده اند. گرچه تاکید می شود غلظت این احساس متفاوت بوده است، ولی به نظر بر اساس یک میل درونی انسان برای ماندگار نمودن یاد و خاطره خود و به یادگار گذاشتن آثار و اندیشه خود و ملتش تنها راه این پایداری را در تاریخ می جسته است.

ظهور و سقوط دولت ها

وی درباره فواید ثبت و ضبط تاریخ خاطرنشان کرد: مورخ بزرگی مانند «طبری «بر این نکته تاکید داشته که فایده تاریخ آن است اراده خداوند را در ظهور و سقوط امت ها و دولت ها نشان دهد و یا «ابن مسکویه» تاریخ را عرضه تجارب امت ها و دولت ها برای اصلاح سیاسی و اخلاقی جامعه دانسته است.

عضو هیئت علمی و دانشگاه باقرالعلوم (ع) اضافه کرد: برخی مانند «ابن اثیر» تاریخ را منبعی جهت شناخت و معرفت می دانست که می توان از آن علم و ادب و تجربه آموخت و دانشمند و مورخ بزرگ دیگر «مسعودی» تاریخ را بستر و مجرای همه دانش های بشر معرفی نموده است؛ دانشی که اگر بدان پرداخته نشود اول و آخر علم ضایع می گردد؛ چرا که دانش از اخبار سرچشمه می گیرد. «مقریزی» نیز تاریخ را سبب تهذیب اخلاق انسان می داند و این که دنیا فانی است پس باید در آن زهد ورزید و تهذیب نفس نمود.

نگاه ویژه قرآن به تاریخ

روح الهی همچنین به نگاه ویژه قرآن به مسئله تاریخ اشاره کرد و بیان داشت: قرآن با نگاهی ویژه به تاریخ پرداخته و همگان را به پندپذیری و عبرت آموزی از تاریخ دعوت می کند؛ خداوند بسیاری از آیات خود را به تاریخ اختصاص داده است. در این آیات سبک و سیاق خداوند متعال توجه دادن انسان به درس آموزی و عبرت گیری از تاریخ گذشتگان وجود دارد.

وی به آیاتی که انسان را به عبرت گرفتن از تاریخ توصیه می کند اشاره کرد و گفت: در قرآن آیات: «ذَلِک مِنْ أَنْبَاءِ الْقُرَی نَقُصُّهُ عَلَیک مِنْهَا قَائِمٌ وَحَصِیدٌ» (هود، آیه 100)؛ «وَکلّاً نَقُصُّ عَلَیک مِنْ أَنْبَاءِ الرُّسُلِ مَا نُثَبِّتُ بِهِ فُؤَادَک وَجَاءَک فِی هَذِهِ الْحَقُّ وَمَوْعِظَهٌ وَذِکرَی لِلْمُؤْمِنِینَ» (هود، آیه 120) و «وَتِلْک الاْیامُ نُدَاوِلُهَا بَینَ النَّاسِ» (آل عمران، آیه 140) بر این مسئله تأکید دارد.

استاد تاریخ دانشگاه باقرالعلوم (ع) خاطرنشان کرد: بر اساس این آیات، تاریخ از نگاه فلسفی، حوادثی تکرار شدنی قلمداد شده و هر آنچه امروز اتفاق می افتد در گذشته نیز اتفاق افتاده است؛ بنابراین، هدف و فایده تاریخ، ایجاد عرضه تجربه و عبرت های گذشته برای اصلاح امور است.

عبرت ها و پیام ها

وی در ادامه به تبیین پیام ها و عبرت های تاریخ برای کارگزاران و دولتمردان اشاره کرد و گفت: تاریخ دو نوع فایده و پیام دنیوی و اخروی برای سیاستمداران و دولتمردان دارد؛ فایده دنیوی تاریخ برای دولتمردان آن است که آنها را نسبت به مسیرهای اشتباه که در گذشته طی شده است، آگاه می سازد.

روح الهی، پرهیز از راه های رفته را از جمله فواید دنیوی تاریخ برای دولتمردان دانسته و ادامه داد: همان طور که گفته شد تاریخ و عبرت آموزی از آن به عنوان یکی از مهمترین فواید این علم مطرح شده است؛ تاریخ صحنه های متفاوتی از اقدامات دولتمردان و رفتار و سلوک آنان را به نمایش می گذارد و نتایج خوب و بد اعمال آنان را برای ما تصویر می کند. بهترین نتیجه چنین آگاهی برای دولتمردان آن است که از گذشته هر آنچه ناپسند است، دوری نمایند و به هر آنچه غرور آفرین و موجب خرسندی مردم است، آن عمل نمایند.

عقلا هرگز راه رفته را دوبار نمی پیمایند

وی با بیان این که اقدامات دولت ها، کارنامه ای از کارهای مثبت و منفی و منعکس کننده اهداف و برنامه های عملیاتی آنهاست، تاکید کرد: اگر دولتمردان می خواهند آوازه ای نیکو یابند، باید اعمال مثبتی که در گذشته مورد احترام و توجه مردم بوده عمل نمایند و اعمال خلافی که باعث وهن دولت های گذشته گشته را انجام ندهند؛ چرا که سیره عقلا آن است که هرگز راه رفته را دوبار نمی پیمایند.

عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم (ع)، استفاده از تجارب علمی گذشته را از دیگر فواید در توجه به تاریخ دانسته و گفت: تاریخ منبعی از دانش بشری است؛ از این رو اگر دولتمردان بخواهند در امور مختلف موفق باشند، ملزم به بهره گیری از تجارب سودمند علمی گذشتگان هستند، چون کار دوباره بر روی برخی از پروژه ها

لینک کمکی