فایل رایگان پاورپوینت آداب طبابت و وظائف طبيب

    —         —    

ارتباط با ما     —     لیست پایان‌نامه‌ها

... دانلود ...

بخشی از متن فایل رایگان پاورپوینت آداب طبابت و وظائف طبيب :

مقدمه

حرفه پزشکی، از آن رو که با جان، ناموس و اسرار زندگی مردم سر و کار دارد، علاوه بر مقرّرات اسلامی، در همه حرفه ها دارای آداب و احکام ویژه ای است که رعایت آن برای پزشک مسلمان، لازم و ضروری است. در این جا اشاره ای کوتاه به مهم ترین آداب آن خواهیم کرد.

1.احساس مسئولیت

احساس مسئولیت، از مهم ترین و اصلی ترین آداب پزشکی است؛ زیرا این احساس است که پزشک را به رعایت وظایف اخلاقی، قانونی و شرعی خود در مورد درمان بیمار، وادار می سازد.

امام صادق علیه السلام، سخنی سختْ تکان دهنده درباره مسئولیت پزشک از حضرت مسیح علیه السلام نقل فرموده است:

مسیح علیه السلام می گفت: آن که درمان کردن زخم زخمدیده ای را وا گذارد، ناگزیر، شریک کسی است که زخم را بر بدن وی نشانده است.[1]

این سخن، متّکی بر منطق روشنی است که نه تنها پیروان اسلام و مسیحیت، بلکه هیچ پزشک با وجدانی نمی تواند آن را انکار کند. از این رو، شایسته است همه پزشکان، آن را قاب کنند و در مطبّ خویش بیاویزند.

بر اساس این منطق، کوتاهی پزشک در درمان بیمار، به معنای سهیم بودن او در بیماری و گاه، هلاکت بیمار است. لذا پزشک، مسئول است با همه توان برای درمانِ بیمار، تلاش کند و با هیچ بهانه ای نمی تواند از زیر بار این مسئولیت، شانه خالی نماید.

بر همین اساس، معتقدیم یکی از وظایف مهم دانشگاه های علوم پزشکی، برنامه ریزی برای پرورش حسّ مسئولیت شناسی در دانش پژوهان این دانش است.

2.تقوای پزشکی

تقوا در هر حرفه ای به معنای رعایت قوانین الهی در انجام دادن آن است. بنا بر این، تقوای پزشکی، شامل همه آداب و احکام اسلامی در مورد این حرفه است؛ لیکن در تقوای پزشکی، دو نکته از اهمّیت فوق العاده ای برخوردار است: یکی خیرخواهی برای بیمار، و دیگری تلاش برای درمان او. از این رو، امام علی علیه السلام، پس از توصیه پزشکان به تقوا، بلافاصله به این دو مصداق بارز تقوای پزشکی اشاره می فرماید: مَن تَطَبَّبَ فَلیتَّقِ اللّهَ وَ لینصَح وَ لیجتَهِد.[2] هر کس طبابت پیشه کند، باید که از خدا پروا بدارد و خیرخواهی و جدّیت به خرج دهد.

«نُصْح» که در این سخن بدان اشاره شد، به معنای خیرخواهی و «اجتهاد»، به معنای به کارگیری همه توان است. بنا بر این، تقوای پزشکی بدین معناست که پزشک برای حُسن انجام وظیفه، اوّلًا باید سود بیمار را در نظر بگیرد نه سود خود را. ثانیا باید از همه توانِ فکری و عملی خود برای درمان وی استفاده کند و پزشک با تقوا، کسی است که در صرف وقت برای تشخیص بیماری، در تجویز دارو، در چگونگی درمان و طول آن، به چیزی جز سود بیمار نیندیشد.

3.پاک دامنی

یکی از مصادیق مهم تقوای پزشکی، عفّت جنسی و پاک دامنی است. پزشک باتقوا، به خود اجازه نمی دهد از بیمار، سوء استفاده جنسی کند و حتّی در نگاه کردن برای معاینه، حدود اسلامی را رعایت می نماید، بدین معنا که اگر از طریقی بجز نگاه کردن به مواضعی که نگان کردن به آن در اسلام ممنوع است، بتواند بیماری را تشخیص دهد، مبادرت به نگاه نامشروع نمی ورزد و در صورت نیاز به این کار نیز، به اندازه ضرورت، اکتفا می کند.

4.اهتمام به تشخیص بیماری

یکی از نکات آداب پزشکی که در احادیث اسلامی بر آن تأکید شده، اهمّیت دادن به تشخیص بیماری است. پیامبر اسلام به یکی از پزشکان معاصر خود، چنین توصیه می فرماید: هیچ کس را درمان مکن، مگر آن گاه که بیماری او را بشناسی.[3]

مکرّر شنیده می شود که به دلیل تشخیص نادرست طبیب و داروی نامناسب، بیماری تشدید شده و گاه بیمار، هلاک شده است. رعایت این ادب، اقتضا می کند که پزشک، همه توان خود را برای تشخیص بیماری به کار گیرد و پیش از تشخیص آن، اقدام به تجویز دارو نکند و اگر فرصت لازم را برای تشخیص ندارد یا خسته است و یا به هر دلیل دیگر، آمادگی لازم را برای اظهار نظر ندارد، از معاینه بیمار و دادن دارو، به طور جدّی خودداری کند.

5.تلاش برای شناخت داروهای طبیعی

احادیث باب سوم از فصل اوّل تأکید دارند که همه بیماری ها به استثنای مرگ، در نظام آفرینش، دارو دارند و قابل درمان اند. برخی تصریح می کنند که خداوند برای همه بیماری ها دارو آفریده و برخی می گویند خداوند، برای همه بیماری ها دارو نازل کرده است.

ظاهر این د

لینک کمکی