فایل رایگان پاورپوینت گروه‌هاي سلفي-جهادي در نوار غزه؛ تهديد يا موهبتي راهبردي براي تل‌آويو

    —         —    

ارتباط با ما     —     لیست پایان‌نامه‌ها

... دانلود ...

بخشی از متن فایل رایگان پاورپوینت گروه‌هاي سلفي-جهادي در نوار غزه؛ تهديد يا موهبتي راهبردي براي تل‌آويو :

از ابتدای اکتبر 2016 شاهد شلیک موشک هایی از نوار غزه به سوی شهرک های صهیونیستی از جمله سدیروت از نوار غزه بوده ایم. اتفاقی که موجب واکنش رژیم صهیونیستی و بمباران پایگاه های حماس در خان یونس شد. حملات رژیم صهیونیستی در حالی انجام گرفت که پس از شلیک این موشک ها، گروه سلفی «احفاد الصحابه فی أکناف بیت المقدس» طی پیامی مسئولیت عملیات شلیک موشک به سمت شهرک صهیونیست نشین سدیروت را بر عهده گرفت. این گروه خود را شاخه ای از داعش درنوار غزه می نامد. «احفاد الصحابه فی أکناف بیت المقدس» پس از عملیات شهادت طلبانه شهید مصباح ابوصبیح در قدس اشغالی در اواسط مهرماه که منجر به کشته شدن دو صهیونیست شد، در پیامی عجیب مدعی شد اگر شهید مصباح ابوصبیح عضو حماس یا فتح بوده، جایگاهش جهنم است.

اتفاقات اخیر و حمله موشکی به غزه از سوی رژیم صهیونیستی، موجب واکنش برخی روزنامه ها و سایت های صهیونیستی شد. به طور نمونه سایت صهیونیستی عرب زبان المصدر در گزارشی ضمن انتقاد از رفتار تل آویو نوشت: «با وجود اینکه یک گروه سلفی کوچک در داخل باریکه غزه موسوم به احفاد الصحابه فی اکناف بیت المقدس مسئولیت شلیک این موشک را بر عهده گرفته و با صدور بیانیه ای اعلام کرده است که در واکنش به بازداشت 5 نفر از فعالان خود توسط جنبش حماس طی هفته گذشته و در راستای اعتقاد عناصر خود مبنی بر لزوم تداوم مبارزه علیه اسرائیل دست به این عملیات موشکی زده است، اما تل آویو در واکنش به این عملیات، مواضع جنبش حماس در باریکه غزه را هدف قرار داد. این لجبازی و سرسختی اسرائیل علیه حماس تنها باعث تقویت سازمان های سلفی در غزه می شود و در واقع، این سازمان ها با دست زدن به چنین عملیات هایی نه تنها سعی دارند چنین وانمود کنند که این جنبش قادر به حفظ نظم و امنیت در منطقه تحت حاکمیت خود نیست، بلکه می خواهند با عملیات موشکی خود زمینه تضعیف حماس و ضربه زدن به مراکز قدرت آن را که به مراتب برتر از تشکل ها و سازمان های کوچک است، فراهم آورند.»[1]

این گزارش روزنامه صهیونیستی به دلیل عدم تلاش برای تضعیف جریان های سلفی در غزه به انتقاد از تل آویو می پردازد، اما اشاره ای به چرایی این امر نمی کند. در این یادداشت جریان های سلفی در نوار غزه به صورت اجمالی بررسی شده و پیامدهای حضور این گروه ها و جریان ها برای حماس و رژیم صهیونیستی تشریح می شود و در ادامه دلایل عدم تضعیف آنان از سوی تل آویو بررسی خواهد شد.

1- جریان های سلفی در نوار غزه

در ابتدا باید متذکر شد که جنبش حماس هرچند از منظر برخی مبانی سلفی گری، مانند تشکیل حاکمیت اسلامی بر اساس شریعت اسلامی و بازگشت به سنت پیامبر اکرم (ص)، جزو گروه های سلفی محسوب می شود، اما می توان حماس و اخوان المسلمین را جریان های سلفی معتدلی دانست که با گروه هایی که امروزه تحت عنوان سلفی و تکفیری قرار دارند، در دایره تکفیر مذاهب اسلامی، شیوه مبارزه و مصداق اولویت جهاد، تفاوت های مهمی دارند.

گروه های سلفی در فلسطین را می توان به دو طیف تقسیم نمود. سلفیان حاضر در کرانه باختری را می توان از نوع تبلیغی دانست که معتقد به حاکمیت محمود عباس به عنوان ولی امر واجب الاطاعه هستند و حماس را به عنوان یاغی بر وی می نامند.

گروه هایی چون شورای علمی دعوت به سلفی گری، جمعیت قرآن و سنت در فلسطین، دارالکتب و السنه را می توان از مهم ترین جریان های سلفی تبلیغی در فلسطین دانست. سلفی تبلیغی نوعی از سلفی گری است که محور فعالیت های خود را تبلیغ اندیشه ها و مبانی سلفی گری قرار می دهد. هر چند در ماهیت این نوع از سلفی گری نیز تکفیر مخالفان دیده می شود، اما در ظاهر نسبت به جهاد و مبارزه با مسلمانان کم تر تأکید دارد. سلفی گری تبلیغی می کوشد تا در عصر جهانی شدن، با بهره برداری از فن آوری های پیشرفته ی ارتباطی، گفتمان سلفی گری را جهانی سازد. در این میان، شبکه ی «جماعت تبلیغ» نیز یکی از شاخه های سلفی تبلیغی است که در بیش از صد کشور جهان شعبه دارد و سالانه دو گردهمایی بزرگ در پاکستان و بنگلادش برگزار می کند.[2]

اما سلفیان حاضر در نوار غزه را می توان از نوع جهادی دانست که از زمان به قدرت رسیدن حماس در غزه، به بهانه عدم اجرای شریعت اسلامی، به مخالفت با او و بمب گزاری در کافی نت ها، آرایشگاه های زنانه، کلیساها و. .. پرداختند.

اما سلفیان حاضر در نوار غزه را می توان از نوع جهادی دانست که از زمان به قدرت رسیدن حماس در غزه، به بهانه عدم اجرای شریعت اسلامی، به مخالفت با او و بمب گزاری در کافی نت ها، آرایشگاه های زنانه، کلیساها و. .. پرداختند. به باور گروه های سلفی جهادی، حماس به دموکراسی و حاکمیت غیر الهی تن داده و مشرک است.در نوارغزه، گروه های سلفی جهادی زیادی مشغول به فعالیت بوده و هستند که همگی آنان با توجه به رویکرد حماس در اداره جامعه، داشتن گرایش های اخوانی و برقراری آتش بس با رژیم صهیونیستی، این جنبش مقاومتی را تکفیر نموده و در برخی موارد با این جنبش، درگیری هایی هم داشته اند.

مهم ترین درگیری میان گروه های سلفی و حماس در غزه را می توان متعلق به سال 2009 دانست. حماس در آن سال ضمن تخریب دو مسجد وابسته به گروه سلفی انصار جندالله، عبداللطیف موسی معروف به ابو نور المقدسی رهبر این جریان را به قتل رساند. این درگیری پس از آن رخ داد که عبداللطیف موسی در مسجد ابن تیمیه غزه موجودیت «الاماره الاسلامیه فی اکناف بیت المقدس» را اعلام نمود. پس از این اتفاق، جریان سلفی در نوار غزه با محدودیت های زیادی روبرو شد. در سال 2013 با میانجیگری علمای کویت و مصر، میان حماس و گروه های سلفی آشتی برقرار گردید. توافق و آشتی حماس با گروه های سلفی در آن مقطع، به باور تحلیل گران، ناشی از نگرانی حماس از وضعیت منطقه و مصر و هم چنین ترس از نقض آتش بس میان خود و رژیم صهیونیستی پس از شلیک موشک و راکت از سوی گروه های سلفی بود.[3]

اما آتش بس میان حماس و گروه های سلفی تنها دو سال پا برجاماند. در آوریل 2015 دوباره درگیری میان گروه های سلفی و حماس تشدید شد. آتش درگیری پس از دستگیری شیخ عدنان میط، یکی از چهره های مشهور جهادی سلفیان در نوار غزه از سوی حماس برافروخته شد. حماس این دستگیری را برای کنترل وضعیت غزه پس از انفجارهای گوناگون انجام داد. یکی از این انفجارها در نزدیکی دیوار بیرونی دفتر مرکزی اونروا (آژانس امدادرسانی و اشتغال سازمان ملل) و دیگری در نزدیکی دفتر دادستان کل این آژانس روی دادند. انفجار سوم یک روز زودتر در غرب غزه رخ داده بود.[4]

حماس پس از انفجارها، موج شدیدی از دستگیری ها را آغاز نمود. به باور برخی تحلیل گران، افزایش فعالیت گروه های سلفی جهادی و اعلام بیعت برخی از آنان با داعش، از جمله گروه احفاد الصحابه فی أکناف بیت المقدس، از اصلی ترین دلایل پایان آتش بس میان حماس و گروه های سلفی بود.

2- فرصت ها و تهدیدات افزایش فعالیت گروه های سلفی در غزه برای تل آویو

با تشدید حضور گروه های سلفی و تکفیری در نوار غزه، صحرای سینا، سوریه و به خصوص بلندی های جولان چگونگی برخورد با این گروه ها، میان تحلیل گران و هم چنین تصمیم سازان رژیم صهیونیستی به یک موضوع مهم تبدیل شد. در ادامه با نگاه کلان منطقه ای و دیدگاه صهیونیست ها نسبت به جریان های سلفی، به بررسی پیامدهای حضور این گروه ها در نوار غزه و مناطق پیرامونی رژیم صهیونیستی می پردازیم.

مهم ترین درگیری میان گروه های سلفی و حماس در غزه را می توان متعلق به سال 2009 دانست. حماس در آن سال ضمن تخریب دو مسجد وابسته به گروه سلفی انصار جندالله، عبداللطیف موسی معروف به ابو نور المقدسی رهبر این جریان را به قتل رساند.

1-2- انشقاق و تنش در نوار غزه

همان گونه که گفته شد، تمامی جریان های سلفی نوار غزه در خصوص اداره جامعه و برداشت از دین، نگاه متفاوتی نسبت به حماس و دیگر جنبش های فعال در غزه چون جهاد اسلامی دارند. این تفاوت، موجب انشقاق و عدم یکپارچگی میان گروه های فعال در غزه در مواجهه با رژیم صهیونیستی و هم چن

لینک کمکی