فایل رایگان پاورپوینت شناخت واقعيت سختي ها

    —         —    

ارتباط با ما     —     لیست پایان‌نامه‌ها

... دانلود ...

بخشی از متن فایل رایگان پاورپوینت شناخت واقعيت سختي ها :

درباره اهمّیت «واقع گرایی» و نقش «هماهنگی انتظارات با واقعیت ها» سخن زیاد است. و در جای جای کتاب نیز بر عامل «شناخت» و نقش آن در تصحیح احساسات و رفتارهای نابه هنجار در مقابله با سختی ها تأکید ورزیدیم. بر همین اساس، یکی از عوامل مهم در افزایش توان بردباری و یکی از مهارت های لازم برای مقابله با فشارهای روانی، شناخت واقعیت های موجود درباره سختی ها و گرفتاری هاست. از این رو، در مباحث ابتدایی این بخش، به این موضوع خواهیم پرداخت و با استفاده از متون دینی (قرآن و حدیث)، اطلاعات لازم در این باره را در اختیار شما قرار خواهیم داد.

1.دنیا محلّ سختی ها

ما انسان ها، خواهان راحتی، آسایش و کامجویی هستیم و از این رو، دنیا را محلّ برآورده شدن این خواسته ها می دانیم و یا دست کم می خواهیم که چنین باشد. و لذا مرگ خود و عزیزانمان را یک فاجعه و خسارت بزرگ دانسته، از آن، ترسان و نالان و رنجور خواهیم شد؛ و.. . اما واقعیت چیست؟ آیا دنیا همین گونه است که ما می پنداریم؟

واقعیت، این است که دنیا محلّ سختی ها و بلاهاست.[1] این را باید به عنوان یک واقعیت پذیرفت. قرآن کریم درباره واقعیت زندگی انسان در دنیا می فرماید: «لَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسانَ فِی کبَدٍ.[2] به یقین، ما انسان را در سختی آفریدیم».

اساساً راحتی، برای دنیا آفریده نشده و بدیهی است که طلب کردن آنچه وجود ندارد، مایه رنج و عذاب می شود. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در این باره می فرماید:

همانا خداوند- عزّ وجلّ- می فرماید:.. . من، آسایش را در بهشت قرار دادم و مردم، آن را در دنیا می جویند و از این رو، آن را نمی یابند.[3] یافتن آنچه وجود ندارد، به ناکامی منجر می شود و احساس ناکامی، موجب افسردگی و نارضایتی خواهد شد. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در روایت دیگری، به این اصل اشاره می کنند که چنین انتظاری گذشته از ناکامی، مایه افزایش درد و رنج می گردد:

هرکس چیزی را طلب کند که آفریده نشده، خود را به زحمت انداخته است و چیزی نصیب او نمی گردد.[4]

زُهْری نقل می کند که: روزی امام سجاد علیه السلام به یکی از کسانی که در مجلس ایشان حاضر بود، رو کرد و فرمود: تقوای الهی داشته باش و خواسته خود را کوتاه کن و آنچه را آفریده نشده، طلب نکن؛ زیرا کسی که آنچه را آفریده نشده طلب کند، جان او از حسرت، به شماره می افتد و به خواسته خود نمی رسد. [5]

طلب و خواسته، به معنای عام آن، یکی از واقعیت های حیات انسانی است. ما در زندگی خود، خواسته های متفاوتی داریم و برای به دست آوردن آنها تلاش می کنیم. یکی از رموز موفّقیت، این است که مهارت کافی در طلب و خواسته خود داشته باشیم. حضرت به این حقیقت اشاره می کنند که در طلب کردن باید آنچه را وجود دارد، طلب کرد، نه آنچه را دوست می داریم.

نکته دیگری که حضرت بیان می دارد این است که، پیامد طلب کردن ناممکن ها «حسرت» است. کسی که انتظاراتی دارد و به آنها نرسیده است، پیوسته حسرت و افسوس خواهد خورد؛ افسوس تحقّق نیافتن خواسته ها و از دست رفتن عمر و سرمایه های زندگی.

همین واقعیت، یکی از اموری است که امام صادق علیه السلام به اصحاب خود آموزش می دهد تا زندگی بهتری داشته باشند. روزی حضرت، خطاب به اصحاب خود فرمود:

چیز محال را آرزو نکنید.

اصحاب با تعجب پرسیدند: «چه کسی محال را آرزو می کند؟».

حضرت با صراحت فرمود:

شما، آیا آرزوی آسودگی [مطلق ] در دنیا را ندارید؟

اصحاب گفتند: چرا! حضرت فرمود: آسودگی [مطلق ] در دنیا برای مؤمن، محال است.[6]

اگر انسان بداند دنیا جای راحتی نیست، راحتْ زندگی می کند و از ناملایمات، به تنگ نمی آید. از این رو، بخش مهمی از متون دینی به آشنا کردن مردم با این واقعیت، اختصاص دارد.

2.سختی ها اجتناب ناپذیرند

تحمّل ناپذیری حوادث، به خاطر این است که از زندگی، انتظار راحتی بدون سختی را داریم و این، ریشه در غیر واقعی بودن شناخت ما از دنیا دارد. آنچه مهارت های مقابله با سختی ها را به وجود می آورد، پذیرش این واقعیت است که سختی ها اجتناب ناپذیرند. پیامبر خدا صلی الله علیه و آله در این باره می فرماید: هان ای مردم! این [دنیا]، خانه رنج است، نه خانه سرور، و خانه ای است پیچیده، نه خانه ای ساده؛ از این رو، هرکس آن را بشناسد، با برآورده شدن آرزویی مسرور نمی شود و با ناکام شدن، محزون نمی گردد.[7]

در این بیان نورانی، حضرت، نخست به معرّفی واقعیت دنیا پرداخته اند و سپس به نقش شناخت و آگاهی یابی از این واقعیت اشاره کرده، فرموده اند که هماهنگی شناخت انسان با واقعیت دنیا، موجب می گردد که نه از خوشی هایش سرمست شویم و نه از ناخوشی هایش غمین و افسرده.

3.سختی ها برگشت ناپذیرند

یکی از واقعیت های سختی ها، «برگشت ناپذیری» آنهاست. سختی ها بر اساس تقدیر الهی، شکل می گیرند و تقدیر الهی بر اساس حکمت و مصلحت انسان ها رقم می خورد. از این رو، وقتی پدیده ناخوشایندی فرا رسد، تا مأموریت خود را انجام ندهد و به اهداف خود دست نیابد، باز نخواهد گشت.

با این حال، سختی گریزی، آدمی را به تلاش برای برگرداندن حادثه ناخوشایند و بازگشت به دوران خوشایند پیشین وامی دارد.

از این رو، هنگام مواجهه با یک پدیده ناخوشایند، بیشتر به حذف حادثه می اندیشیم تا مدیریت آن. این در حالی است که درافتادن با سختی ها و ستیز با بلاها، نه تنها آنها را برنمی گرداند، بلکه بر رنج و عذاب انسان می افزاید، پس بهتر است سختی ها را به عنوان یک واقعیت، پذیرفت و موقعیت ناخوشایند را مهار کرد و مدیریت نمود.

پذیرش موقعیت

امام علی علیه السلام با تکیه بر اصل برگشت ناپذیری سختی ها، پذیرش موقعیت را شرط گذر سالم از آن برمی شمرد:

همانا گرفتاری ها اهدافی دارند که حتماً باید به آنها برسند. پس اگر کسی از شما را به آن، مبتلا ساختند، باید آن را بپذیرد و صبر کند تا این که بگذرد؛ چرا که چاره کردن آن به هنگام روی آوردنش، افزاینده سختی آن است.[8]

بنابراین، خِرد، حکم می کند که

لینک کمکی